Sinds 1950 zijn er ruim 350 wereldrecords gereden op de Olympische afstanden voor schaatsen. Hierbij zijn de huidige schaatsrecords flink verbeterd ten opzichte van de wereldrecords uit 1950. Zo is het wereldrecord van Sven Kramer op de 10.000 meter verbeterd met meer dan vier minuten ten opzichte van het record uit 1950!

Beslist.nl, sponsor van het schaatsteam van onder andere gouden medaille winnaar Michel Mulder, nam het verloop van de wereldrecords op de Olympische afstanden onder de loep. Naast het verloop van de wereldrecords sinds 1950, werd er ook gekeken naar de invloed van het materiaal op het rijden van de wereldrecords, bijvoorbeeld de steeds snellere schaatspakken en de doorbraak van de klapschaats – maar ook het aantal wereldrecords die op diverse schaatsbanen werden behaald. Bekijk de hier de volledige Infographic: Wereldrecords schaatsen.

1.000 meter heren
1000 meter

Het wereldrecord op de 1.000 meter voor mannen staat sinds 2009 op naam van de Amerikaan Shani Davis. Ook dit jaar is Davis de grote favoriet voor het winnen van de gouden medaille op deze afstand. Het record van Davis is een verbetering van 22 seconden ten opzichte van het record van 60 jaar geleden; uitgerekend in meters is dit een voorsprong van 200 meter. Mocht Davis ook in Sotsji een gouden medaille veroveren, dan moet hij sneller rijden dan de Nederlandse deelnemers Stefan Groothuis, Mark Tuitert, Michel Mulder en Koen Verweij. Een andere Nederlander die naam maakte op de 1.000 meter is ook aanwezig in Sotsji, maar dan als schaatscoach: beslist.nl-coach Gerard van Velde reed op 16 februari 2002 een fabelachtig wereldrecord tijdens Olympische Spelen in Salt Lake City.

5.000 meter dames
5km dames

De favorieten op de 5.000 meter voor vrouwen zijn Ireen Wüst en de Tsjechische recordhoudster Martina Sáblíková. Met een recordtijd van 6.42,66 heeft Sáblíková het record uit 1950 flink verbeterd: de Russische Zhukova (1950) zou nog anderhalve kilometer (bijna vier volledige rondes) moeten schaatsen, als Sáblíková al gefinisht is.

Eerder deze Spelen, maakte Sven Kramer zijn favorietenrol  waar door Olympisch kampioen te worden op de 5 kilometer. Blokhuijsen en Bergsma maakten het Nederlandse feestje compleet door tweede en derde te worden.

ontwikkeling records

500 meter

Ook op de 500 meter voor mannen zorgde een Nederlands drietal voor Olympisch succes. Michel Mulder schreef geschiedenis door Olympisch kampioen te worden, zijn broer Ronald Mulder werd derde en Jan Smeekens pakte het zilver. De gouden medaille van Michel Mulder betekende de eerste gouden plak op de 500 meter voor Nederland ooit.

Wereldrecordhoudster op de 500 meter voor dames is de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee. Ook tijdens de Olympische Spelen in Sotsji is de Lee de topfavoriet op de kortste sprintafstand. De belangrijkste troef voor Nederland is Margot Boer, die samen met Laurine van Riessen, Marrit Leenstra en Lotte van Beek de Nederlandse eer verdedigt op de 500 meter.

1.500 meter

Het wereldrecord op de 1.500 meter voor mannen staat op naam van Shani Davis, met een tijd van 1.41,04. De Amerikaan scherpte daarmee het wereldrecord uit 1950 aan met meer dan een halve minuut. Op dezelfde afstand verdedigt Mark Tuitert zijn olympische titel en zijn Koen Verweij en Stefan Groothuijs de andere Nederlandse deelnemers.

3.000 meter

Met een tijd van 4.00,34 wist Ireen Wüst eerder deze Spelen Olympisch kampioen te worden op de 3.000 meter. Wüst reed echter geen wereldrecord, die staat namelijk op naam van de Canadese Cindy Klassen. Met haar recordtijd uit 2006 reed ze bijna een derde van het wereldrecord uit 1950 af: een verbetering van ruim anderhalve minuut.

10.000 meter

Wereldrecordhouder op de 10.000 meter is Sven Kramer, die met een tijd van 12.41,69 het record uit 1950 met meer dan vier minuten heeft verbeterd: ruim acht volledige rondjes op Sven Kramer’s gemiddelde snelheid! Sven Kramer is ook in Sotsji de grote favoriet op de 10.000 meter, waarop ook Jorrit Bergsma en Bob de Jong voor Nederland uitkomen.