Morgen staat de natuurijs grandprix in Zweden op het programma. De meeste schaatsers zijn inmiddels neergestreken in en rondom Falun en hebben de eerste rondjes gereden. De omstandigheden lijken zwaar met zacht ijs, wind en water op het ijs.

“Dit doet me denken aan enkele jaren geleden tijdens de natuurijsklassieker in Earnewoude”, is de eerste reactie van Jouke Hoogeveen. Een van de favorieten voor de wedstrijd van morgen. De toplaag op het ongeveer twintig centimeter dikke ijs is zacht en er zitten ook zeker langere zachte stukken in, net als enkele jaren geleden in Earnewoude. Destijds won Simon Schouten de wedstrijd. Schouten werd vorig jaar tweede in Zweden en geldt nu zeker ook weer als een van de favorieten.

De ronde in Zweden is ongeveer 8,2 kilometer lang. Het ijs is van bijzonder goede kwaliteit en er zitten nauwelijks scheuren of slechte stukken in het parcours. Door de dooi overdag en de vaak geringe vorst in de nachten is de toplaag wel erg zacht en komt er een laagje water op het ijs te staan. Voor zaterdag zijn de voorspellingen niet erg goed met dooi overdag en kans op sneeuw en regen. De ijsmeesters in zweden doen er alles aan om de omstandigheden zo goed mogelijk te houden voor de wedstrijdrijders morgen.