Carien Kleibeuker heeft toch wel verrassend de vijf kilometer gewonnen tijdens het OKT in Heerenveen. In een sterke tijd van 6.57,30 bleef ze Ireen Wüst en Yvonne Nauta voor. Deze drie dames zullen ook naar de Spelen gaan op deze afstand.

Ireen wustKleibeuker reed haar toptijd( 6.57,30) in de voorlaatste rit. Met de tijd van Wüst als richtpunt wist ze uiteindelijk nipt sneller te rijden. In de allereerst rit stond Ireen Wüst aan de start. De nummer twee van de wereldkampioenschappen op deze afstand reed geen NK op de vijf kilometer en moest zodoende vroeg in het programma aantreden. Wüst reed een tijd van 6.57,98 en was met afstand de beste rijdster voor de dweil en uiteindelijk tweede na alle ritten. In de laatste rit reed Yvonne Nauta naar de derde tijd in 6.59,27 en weet dat ze op deze afstand naar de Spelen in Sotsji zal gaan.

Diane Valkenburg weet dat ze niet naar de Spelen in Sotsji zal gaan. De rijdster uit de ploeg van Activia reed een tijd van 7.12,94 en werd laatste. Ook Linda de Vries redde het in een tijd van 7.08,23 niet en mag hopen op een aanwijsplaats op de ploegenachtervolging. De kans daar op lijkt echter klein, want De Vries heeft tijdens dit OKT geen goede vorm laten zien.

Keuzeheren aan zet

Met twee nieuwe namen vallen sprintsters Thijsje Oenema en Annette Gerritsen buiten de top tien en lijkt de kans nu zeer klein dat Oenema nog naar de Spelen gaat. De keuzeheren zullen waarschijnlijk nog wel in vergadering gaan over de drie kilometer. Mocht er besloten worden dat Nauta aangewezen wordt voor de drie kilometer, of dat er een skate-off verreden moet worden, dan gaat de deur weer op een kier voor Oenema.

Uitslag

Prestatiematrix

1 Ireen Wüst
2 Lotte van Beek
3 Ireen Wüst
4 Lotte van Beek
5 Antoinette de Jong
6 Jorien ter Mors
7 Carien Kleibeuker
8 Marrit Leenstra
9 Annouk van der Weijden
10 Margot Boer
11 Ireen Wüst
12 Yvonne Nauta
13 Marrit Leenstra
14 Ireen Wüst
15 Laurine van Riessen
16 Margot Boer
17 Thijsje Oenema
18 Annette Gerritsen