Op de eerste dag van het OKT in Heerenveen zullen de heren van start gaan op de vijf kilometer. Sven Kramer is de grote favoriet.

Over een week start het Olympische Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. ProSkating blikt dagelijks vooruit naar dit allesbeslissende kwalificatietoernooi voor de Spelen.

Jorrit Bergsma5000 Meter in cijfers

Prestatiematrix 5000 meter: Plaats 2,4 en 11
NK Afstanden: 1. Sven Kramer 2. Jorrit Bergsma 3. Bob de Jong
Regerend Olympisch kampioen: Sven Kramer
Regerend Wereldkampioen: Sven Kramer
Leider World Cup: Sven Kramer

Internationaal

Vier jaar geleden in Vancouver werd Sven Kramer Olympisch kampioen op de vijf kilometer. Deze gouden medaille is voor Kramer, ondanks zijn al zeer imposante erelijst, zijn enige gouden medaille op de Olympische Spelen. Op de tien kilometer en ploegenachtervolging ging het vier jaar geleden mis. Dit seizoen is Kramer een klasse apart op de vijf kilometer en won in alle World Cup wedstrijden waaraan hij meedeed.

Favorieten

Sven Kramer is de absolute topfavoriet tijdens het OKT op de vijf kilometer. De eerste twee op deze afstand tijdens het OKT zijn zeker van de Olympische Spelen op deze afstand. De nummer drie, in de prestatiematrix op plaats 11, zal moeten afwachten hoe de rest van de afstanden verloopt en is op voorhand niet geheel zeker. Bob de Jong en met name Jorrit Bergsma lijken de grootste uitdagers voor Kramer tijdens het OKT, en ook voor de Olympische Spelen op deze afstand. Ook Jan Blokhuijsen zal zich zeker willen laten zien op de vijf kilometer, wat toch de afstand is die hem het best ligt. Blokhuijsen lijkt na een minder voorseizoen steeds beter in vorm te raken.

Deelnemers OKT

Jorrit Bergsma
Ted Jan Bloemen
Jan Blokhuijsen
Robert Bovenhuis
Christijn Groeneveld
Rob Hadders
Bob de Jong
Arjen van der Kieft
Sven Kramer
Renz Rotteveel
Simon Schouten
Arjan Stroetinga
Koen Verweij
Frank Vreugdenhill
Bob de Vries
Douwe de Vries