Op 30 december rijden de dames tijdens het OKT in Heerenveen de 5.000 meter. Een afstand zonder echte topfavoriete en met vele outsiders.

Morgen start het Olympische Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. ProSkating blikt dagelijks vooruit naar dit allesbeslissende kwalificatietoernooi voor de Spelen.

Yvonne Nauta5000 meter dames in cijfers:

Prestatiematrix Plaats 7,11 en 12
NK Afstanden: 1. Yvonne Nauta 2. Carien Kleibeuker 3. Antoinette de Jong
Regerend Olympisch kampioen: Martina Sáblíková
Regerend Wereldkampioen: Martina Sáblíková
Leider World Cup: Martina Sáblíková

Internationaal

De topfavoriete voor de Spelen in Sotsji op deze afstand is natuurlijk Martina Sáblíková. De Tsjechische won vier jaar geleden in Vancouver het goud en was tijdens de laatste zes wereldkampioenschappen over deze afstand de beste. Hoewel ze dit seizoen de enige internationale race op deze afstand won lijkt het verschil met de concurrentie toch niet meer zo groot als voorgaande jaren. Haar grootste opponenten tijdens de Spelen lijken op voorhand Ireen Wüst en Claudia Pechstein. Wüst liet in het verleden de vijf kilometer vaak schieten, maar wil tijdens de Spelen in Sotsji in actie komen op deze afstand. Dat ze dat kan bewijst ze elk jaar tijdens de allround kampioenschappen. Vorig jaar bij het WK Afstanden in Sotsji werd Wüst tweede. De Duitse Claudia Pechstein is tijdens de Olympische Spelen in Sotsji bijna 42 jaar, maar nog steeds erg gevaarlijk voor het goud. Pechstein maakt een goed seizoen door en won de eerste World Cup wedstrijd van het jaar over drie kilometer. Pechstein stond in 1992 tijdens de Olympische Spelen in Albertville al op het podium. Gunda Niemann won destijds voor Heike Warnicke en Pechstein. De drie daaropvolgende Spelen won Pechstein de vijf kilometer. In 2006 werd de Duitse tweede. Vier jaar geleden nam ze niet deel wegens een schorsing.

Favorieten

Ireen Wüst deed met het NK Afstanden niet mee op deze afstand, maar geldt tijdens het OKT wel als topfavoriete. Zeker in goede vorm, en dat zal Wüst zeker zijn op het OKT, is ze in staat een sterke vijf kilometer te rijden. De eerste plaats op de vijf kilometer tijdens dit OKT staat pas op plaats zeven in de prestatiematrix. Plaats twee en drie zijn goed voor positie elf en twaalf op de prestatiematrix. Plaats twee en drie op de vijf kilometer zijn dus niet rechtstreeks geplaatst voor Sotsji, maar de kans dat deze schaatssters wel startbewijzen verdienen voor Sotsji lijkt behoorlijk groot. Op het NK Afstanden werd Yvonne Nauta verrassend Nederlands kampioen en is een kandidaat voor het podium. Evenals de sterke Carien Kleibeuker. Kleibeuker werd in 2000 al vierde op het WK afstanden. In 2006 nam ze deel aan de Olympische Spelen. Op de vijf kilometer finishte ze toen als tiende. De nummer drie van het NK Afstanden Antoinette de Jong behoort zeker ook tot de outsiders. Verder zal het ook interessant zijn wat Diane Valkenburg en Pien Keulstra presteren op deze afstand.

Favorieten

Deelnemers:
Carlijn Achtereekte
Lisa van der Geest
Marije Joling
Antoinette de Jong
Pien Keulstra
Carien Kleibeuker
Rixt Meijer
Jorien ter Mors
Yvonne Nauta
Diane Valkenburg
Elma de Vries
Linda de Vries
Annouk van der Weijden
Ireen Wüst