Op 27 december rijden de heren tijdens het OKT in Heerenveen tweemaal de vijfhonderd meter. Met veel topsprinters in Nederland en maar enkele plaatsen beloofd de vijfhonderd meter een echt spektakelstuk te worden.

Over zes dagen start het Olympische Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. ProSkating blikt dagelijks vooruit naar dit allesbeslissende kwalificatietoernooi voor de Spelen.

Jan Smeekens500 meter mannen in cijfers

Prestatiematrix Plaats 5,10, 12 en 15
NK Afstanden: 1. Jan Smeekens 2. Ronald Mulder 3. Michel Mulder 4. Jesper Hospes
Regerend Olympisch kampioen: Tae-Bum Mo
Regerend Wereldkampioen: Tae-Bum Mo
Leider World Cup: Tae-Bum Mo

 

Internationaal

Nederland is de laatste jaren meer en meer een sprintland geworden. Vorig jaar werd Michel Mulder wereldkampioen sprint en won Jan Smeekens World Cup na World Cup op de vijfhonderd meter. We doen mee! Toch zijn de startplekken duur op deze afstand tijdens de Olympische Spelen. Alleen de nummer 1 van twee omlopen is zeker van de Spelen. De nummers 2 en 3 lijken ook een goede kans te maken, maar dat zal afhangen van de rest van de afstanden. Dat wil zeggen of andere schaatsers zich rechtstreeks plaatsen voor meerdere afstanden.

Kijkend naar de cijfers van de vijfhonderd meter dan lijkt Tae-Bum Mo de absolute topfavoriet. Hij werd vier jaar geleden verrassend Olympisch kampioen op deze afstand en de afgelopen twee jaar wereldkampioen. De Zuid-Koreaan staat er wanneer hij er moet staan. Maar waarom zou er geen Nederlander Olympisch kampioen kunnen worden? Michel Mulder, Ronald Mulder en zeker ook Jan Smeekens hebben bewezen dat ze internationaal hun mannetje staan.

Favorieten

Jan Smeekens en de gebroeders Mulder zijn de topfavorieten op deze afstand tijdens het OKT. Jan Smeekens werd dit seizoen al Nederlands kampioen en won vorig jaar meerdere World Cup wedstrijden op rij. Ronald Mulder lijkt weer helemaal terug op topniveau en won dit seizoen al een vijfhonderd meter in World Cup verband. Ook zijn broer Michel wist dit seizoen een internationale vijfhonderd meter op zijn naam te schrijven. Jesper Hospes lijkt de belangrijkste uitdager van de drie gevestigde namen en ook Hein Otterspeer en Kleld Nuis zullen willen verrassen.

Deelnemers:

Joost Born
Stefan Groothuis
Jesper Hospes
Gerben Jorritsma
Jacques de Koning
Thomas Krol
Lieuwe Mulder
Michel Mulder
Ronald Mulder
Kjeld Nuis
Hein Otterspeer
Aaron Romeijn
Pim Schipper
Jan Smeekens
Mark Tuitert
Lennart Velema
Kai Verbij
Daidai Ntab
Sjoerd de Vries
Arvin Wijsman