Op 28 december rijden de dames tijdens het OKT in Heerenveen tweemaal de vijfhonderd meter. Na matige prestaties tijdens de internationale wedstrijden van dit jaar en afgelopen jaar zijn de startplekken op deze afstand duur.

Over vijf dagen start het Olympische Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. ProSkating blikt dagelijks vooruit naar dit allesbeslissende kwalificatietoernooi voor de Spelen.

Laurine van Riessen500 meter dames in cijfers

Prestatiematrix Plaats 10, 15,17 en 18
NK Afstanden: 1. Margot Boer 2. Laurine van Riessen 3. Thijsje Oenema 4. Marrit Leenstra
Regerend Olympisch kampioen: Sang-Hwa Lee
Regerend Wereldkampioen: Sang-Hwa Lee
Leider World Cup: Sang-Hwa Lee

Internationaal

De vijfhonderd meter bij de dames is een van de weinige afstanden waar Nederland niet mee doet voor de overwinning. Zeker niet dit seizoen. Sang-Hwa Lee won alle wedstrijden dit seizoen met groot verschil waaraan ze meedeed en is de topfavoriet voor Sotsji. Dit seizoen wisten de Nederlandse dames het internationale podium nog niet te halen. Door deze matige resultaten is zelfs de nummer 1 van het OKT op deze afstand niet 100% zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Met positie 10 op de prestatiematrix lijkt de kans echter wel behoorlijk groot dat de winnaar zal gaan. De rest van de plaatsen tijdens de Olympische Spelen zal waarschijnlijk opgevuld worden met rijdsters die zich via de middenafstanden plaatsen.

Favorieten

 

Het is moeilijk te zeggen wie nu de ‘echte’ favorieten zijn voor het OKT op deze afstand. Op basis van dit seizoen lijken Nederlands kampioene Margot Boer, Laurine van Riessen en Thijsje Oenema de grootste kanshebsters op winst. Het zal echter een strijd worden op het scherpst van de snede, want alleen de winnares is vrijwel zeker van de Spelen en de nummer twee zeker nog niet. De nummers 3 en 4 tijdens het OKT, veroveren positie 17 en 18 op de prestatiematrix, en dat zijn waarschijnlijk plaatsen die niet rechtstreeks plaatsing inhouden. Voor deze startplekken zal veel afhangen van de duizend meter. De eerste twee op de duizend meter zullen, mochten ze ook ambities hebben op de vijfhonderd meter, waarschijnlijk kunnen starten op deze kortste afstand.

Deelneemsters:

Lotte van Beek
Margot Boer
Floor van de Brandt
Natasja Bruintjes
Anice Das
Annette Gerritsen
Antoinette de Jong
Letitia de Jong
Manon Kamminga
Moniek Klijnstra
Mayon Kuipers
Marrit Leenstra
Jorien ter Mors
Sanneke de Neeling
Thijsje Oenema
Rosa Pater
Laurine van Riessen
Janine Smit
Bo van der Werff
Ireen Wüst