Op 27 december rijden de dames tijdens het OKT in Heerenveen de drie kilometer. Zal de regerend wereldkampioene Ireen Wüst zich rechtstreeks weten te plaatsen?

Over zes dagen start het Olympische Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. ProSkating blikt dagelijks vooruit naar dit allesbeslissende kwalificatietoernooi voor de Spelen.

Antoinette de Jong3000 meter in cijfers:

Prestatiematrix: Plaats 3, 5 en 9
NK Afstanden: 1. Ireen Wüst 2. Jorien ter Mors 3. Antoinette de Jong
Regerend Olympisch kampioen: Martina Sáblíková
Regerend Wereldkampioen: Ireen Wüst
Leider World Cup: Martina Sáblíková

Internationaal

Nederland presteerde vorig jaar en ook dit seizoen internationaal goed op de drie kilometer. Dat blijkt uit de plaatsen op de prestatiematrix. Met plaats 3,5 en 9 zijn de eerste drie tijdens dit OKT op deze afstand zeker van de Olympische Spelen op deze afstand. (plaats 9 zo goed als zeker). Ireen Wüst werd vorig jaar wereldkampioene op deze afstand en werd acht jaar geleden Olympische kampioene. De Grootste uitdagers voor Wüst zijn Martina Sáblíková, Claudia Pechstein en toch ook Jorien ter Mors. Martina Sáblíková werd vier jaar geleden Olympisch kampioene en won dit seizoen twee van de drie verreden drie kilometers. De andere drie kilometer in World Cup verband werd gewonnen door Claudia Pechstein. In Berlijn won Martina Sáblíková weliswaar de drie kilometer, maar in de B-groep reed Jorien ter Mors naar een snellere eindtijd.

Favorieten

Op voorhand is Ireen Wüst de favoriet voor de eerste plaats tijdens het OKT op deze afstand. Wüst reed al tweemaal de Olympische Spelen op deze afstand en werd vorig jaar wereldkampioene. Jorien ter Mors lijkt de grootste concurrente voor Wüst. Ter Mors werd tweede tijdens de Nederlandse kampioenschappen en reed naar de snelste eindtijd tijdens de laatste internationale wedstrijd in Berlijn. Voor de derde plaats lijkt de concurrentie in Nederland groot. Kan de jonge Antoinette de Jong de druk aan en hoe presteren Diane Valkenburg, Linda de Vries en Yvonne Nauta.

Deelneemsters:

Carlijn Achtereekte
Janneke Ensing
Lisa van der Geest
Marije Joling
Antoinette de Jong
Pien Keulstra
Carien Kleibeuker
Jorien ter Mors
Yvonne Nauta
Diane Valkenburg
Jorien Voorhuis
Imke Vormeer
Elma de Vries
Linda de Vries
Annouk van der Weijden
Ireen Wüst