Op 30 december rijden de heren tijdens het OKT in Heerenveen de vijftienhonderd meter. De vijftienhonderd meter staat als slechtste afstand op de prestatiematrix en alleen de winnaar op het OKT is zeker van de Spelen.

Morgen start het Olympische Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. ProSkating blikt dagelijks vooruit naar dit allesbeslissende kwalificatietoernooi voor de Spelen.

Stefan GroothuisVijftienhonderd meter heren in cijfers:

Prestatiematrix Plaats 6, 14, 17 en 18
NK Afstanden: 1Koen Verweij 2. Kjeld Nuis 3. Rhian Ket 4. Mark Tuitert
Regerend Olympisch kampioen: Mark Tuitert
Regerend Wereldkampioen: Denis Yuskov
Leider World Cup: Shani Davis

Internationaal

De internationale vijftienhonderd meter laat zich moeilijk voorspellen. Vorig jaar waren er veel verschillende winnaars in internationale wedstrijden en dat is dit seizoen niet anders. De eerste vier wedstrijden leverden vier verschillende winnaars op. Koen Verweij, Shani Davis, Denis Yuskov en Joey Mantia wonnen allen een World Cup wedstrijd. Verweij is de enige schaatser die tijdens al zijn deelnames op het podium stond en werd bovendien Nederlands kampioen op deze afstand. De rijder van TVM is dan ook een van de topfavorieten op deze afstand tijdens de Spelen. Dat zijn natuurlijk ook de andere drie winnaars van de World Cup wedstrijden dit seizoen. Regerend wereldkampioen Denis Yuskov zal in eigen land vooral van deze afstand zijn grootste doel maken en zou wel eens voor Russisch succes kunnen zorgen. In Nederland kijken we toch ook met een schuin oog naar de verrichtingen van Bart Swings. Swings won vorig jaar al een World Cup wedstrijd op deze afstand en behoort zeker tot de outsiders.

Favorieten

Gezien het voorseizoen is Koen Verweij de absolute topfavoriet om de vijftienhonderd meter te winnen tijdens het OKT. Verweij maakt een stabiel en sterk seizoen door en niks lijkt plaatsing voor zijn eerste Olympische Spelen in de weg te staan. Verweij zal tijdens het OKT o.a. tegenstand krijgen van ploeggenoten Kramer en Olde Heuvel. Voor Sven Kramer heeft de vijftienhonderd meter geen prioriteit, maar als hij deze afstand kan rijden tijdens de Spelen dan laat hij die kans zeker niet aan zich voorbij gaan. Voor Olde Heuvel is de vijftienhonderd meter juist wel een doel. Naast Verweij lijken Klejd Nuis en Stefan Groothuis de belangrijkste uitdagers voor winst. Beide rijders uit de ploeg van Brand Loyalty gelden als echte specialisten op deze afstand. Nuis kende een behoorlijk voorseizoen. Groothuis echter lijkt de vorm nog niet te pakken te hebben en het is de vraag of hij zijn niveau van de afgelopen jaren terug kan vinden. Regerend Olympisch kampioen Marjk Tuitert zal zich ten koste van alles willen plaatsen op deze afstand. De rijder van Belsist.nl maakt echter nog niet een bijzonder seizoen door en zal moeten pieken op het juiste moment.  Met positie 14,17 en 18 op de prestatiematrix voor de nummers 2,3 en 4 op de vijftienhonderd meter lijkt de kans groot dat naast de winnaar de overige plaatsen zullen worden opgevuld met gekwalificeerden op de duizend meter en vijf kilometer.

Deelnemers:

Ted Jan Bloemen
Jan Blokhuijsen
Stefan Groothuis
Gerben Jorritsma
Rhian Ket
Sven Kramer
Thomas Krol
Kjeld Nuis
Wouter Olde Heuvel
Tim Roelofsen
Patrick Roest
Renz Rotteveel
Pim Schipper
Mark Tuitert
Kai Verbij
Koen Verweij
Maurice Vriend
Douwe de Vries
Sjoerd de Vries
Jos de Vos