Op 29 december rijden de dames tijdens het OKT in Heerenveen de vijftien honderd meter. De vijftien honderd meter bij de dames is internationaal de beste afstand voor Nederland en de concurrentie zal op deze afstand moordend zijn.

Over drie dagen start het Olympische Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. ProSkating blikt dagelijks vooruit naar dit allesbeslissende kwalificatietoernooi voor de Spelen.

Ireen WustVijftienhonderd meter dames in cijfers:

Prestatiematrix Plaats 1, 2,6 en 13
NK Afstanden: 1. Jorien ter Mors 2. Lotte van Beek 3. Ireen Wüst 4. Marrit Leenstra
Regerend Olympisch kampioen: Ireen Wüst
Regerend Wereldkampioen: Ireen Wüst
Leider World Cup: Ireen Wüst

Internationaal

Regerend Olympisch kampioen, regerend wereldkampioen en leidster in de World Cup. Het kan niet op voor Ireen Wüst en gezien de cijfers lijkt ze de absolute topfavoriet tijdens de Spelen in Sotsji. Bij de favorieten in Sotsji behoort de rijdster uit de ploeg van TVM zeker, maar de concurrentie op deze afstand is groot. De concurrentie voor Wüst, maar ook de andere Nederlandse dames komt vooral uit Noord-Amerika. Brittany Bowe, Heather Richardson en Christine Nesbitt lijken op voorhand de grootste internationale concurrenten. Bowe won de World Cup wedstrijd op deze afstand in Astana en is dit seizoen definitief doorgebroken. Richardson lijkt zich dit te seizoen meer te focussen op de twee kortste afstanden, maar is een gevaarlijke outsider. Nesbitt is dit seizoen vooral geblesseerd, maar bewees in de voorgaande jaren vaak een klasse apart te zijn op deze afstand. De vraag is wel of ze tijdig fit is voor Sotsji. Ook de Russinnen op deze afstand mogen zeker niet worden vergeten. Met Skokova, Lobysheva en Shikova heeft het thuisland meerdere opties.

Favorieten

De prestatiedichtheid op deze afstand in Nederland is bijzonder groot bij de dames. In de prestatiematrix scoort deze afstand erg goed en de kans is groot dat de eerste vier van het OKT op deze afstand zich plaatsen voor de Spelen. De eerste drie zijn sowieso zeker. Op basis van dit voorseizoen lijken de eerste vier schaatssters van het Nederland kampioenschap de belangrijkste kandidaten om zich te plaatsen. Dat zijn Jorien ter Mors, Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra. Maar er zijn zeker meer kapers op de kust. Jorien Voorhuis lijkt dit seizoen weer helemaal terug op haar oude niveau en haar ploeggenote Margot Boer kan wel eens verrassen met een snelle vijftienhonderd meter. En wat kan Diane Valkenburg? In de voorgaande jaren was ze een vaste waarde voor Nederland op deze afstand, maar de vorm dit voorseizoen was nog niet goed.

Deelneemsters

Carlijn Achtereekte
Lotte van Beek
Margot Boer
Natasja Bruintjes
Janneke Ensing
Roxanne van Hemert
Marije Joling
Antoinette de Jong
Manon Kamminga
Marrit Leenstra
Jorien ter Mors
Yvonne Nauta
Sanneke de Neeling
Irene Schouten
Diane Valkenburg
Jorien Voorhuis
Linda de Vries
Annouk van der Weijden
Melissa Wijfje
Ireen Wüst