Op 29 december rijden de heren tijdens het OKT in Heerenveen de duizend meter. Een afstand met in Nederland veel kanshebbers, maar slechts enkele startbewijzen.

Over twee dagen start het Olympische Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. ProSkating blikt dagelijks vooruit naar dit allesbeslissende kwalificatietoernooi voor de Spelen.

Michel MulderDuizend meter heren in cijfers:

Prestatiematrix Plaats 7, 9, 13 en 16
NK Afstanden: 1Kjeld Nuis 2. Koen Verweij Sjoerd de Vries 4. Stefan Groothuis
Regerend Olympisch kampioen: Shani Davis
Regerend Wereldkampioen: Denis Kuzin
Leider World Cup: Shani Davis

Internationaal

Shani Davis werd in Turijn en Vancouver Olympisch kampioen op de duizend meter en geldt ook dit jaar weer als de topfavoriet. De Amerikaan won dit seizoen drie van de vier internationale races. Met de vorm zit het dus wel goed. Tae-Bum Mo is wellicht de gevaarlijkste outsider. Mo werd vier jaar geleden in Vancouver tweede en won de laatste World Cup wedstrijd over deze afstand in Berlijn. Regerend wereldkampioen Denis Kuzin zou tijdens de Spelen ook zo maar eens kunnen verrassen. De boomlange sprinter komt vaak wat houterig over, maar zijn derde plaats in het klassement van de World Cup bewijst dat hij zeker geen eendagsvlieg is. Ook de Canadees Denny Morrison behoort tot de favorieten. Ook de Nederlanders staan internationaal hun mannetje op deze afstand. Kwalificeren zal voor de Nederlanders echter de eerste zorg zijn.

Favorieten

Met positie 7,9,13 en 16 staat de duizend meter voor heren niet bijzonder goed aangeschreven in de prestatiematrix. De eerste twee van het OKT lijken zeker voor de Spelen en de nummer drie mag hopen. Of de nummer vier zich ook plaatst hangt volledig af van de overige afstanden. Tijdens het OKT en ook tijdens de Spelen wordt de duizend meter maar eenmaal gereden. De rijders kunnen zich dus geen enkele fout permitteren. Kjeld Nuis is in Heerenveen de favoriet. Nuis werd Nederlands kampioen op deze afstand en finishte in de World Cup wedstrijden waaraan hij meedeed tweemaal tweede achter Davis. Wereldkampioen Michel Mulder bewijst met een tweede plaats in het klassement van de World Cup ook een constante factor te zijn op deze afstand. De lijst met overige kanshebbers op plaatsing is bijzonder lang. Wat kan Stefan Groothuis? Is Koen Verweij snel genoeg? En wat doen Sjoerd de Vries, Pim Schipper, Mark Tuitert, Ronald Mulder en Hein Otterspeer op deze afstand? Allemaal vragen waar we op 29 december antwoord zullen krijgen.

Deelnemers:

Lucas van Alphen
Stefan Groothuis
Jesper Hospes
Gerben Jorritsma
Rhian Ket
Thomas Krol
Lieuwe Mulder
Michel Mulder
Ronald Mulder
Kjeld Nuis
Wouter Olde Heuvel
Hein Otterspeer
Aron Romeijn
Pim Schipper
Mark Tuitert
Lennart Velema
Kai Verbij
Koen Verweij
Maurice Vriend
Sjoerd de Vries