De eerste afstand tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen is de duizend meter voor dames. De eerste twee schaatssters op deze afstand tijdens het OKT zijn zeker van de Olympische Spelen.

Over een week start het Olympische Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. ProSkating blikt dagelijks vooruit naar dit allesbeslissende kwalificatietoernooi voor de Spelen.

Nesbitt1000 meter in cijfers:

Prestatiematrix: 1000 meter. Plaats 4,8, 14 en 16.
NK Afstanden: 1. Marrit Leenstra 2. Ireen Wüst 3. Lotte van Beek 4. Margot Boer
Regerend Olympisch kampioen: Christine Nesbitt
Regerend Wereldkampioen: Olga Fatkulina
Leidster World Cup: Heather Richardson

Internationaal

Vier jaar geleden tijdens de Olympische Spelen in Vancouver presteerden de Nederlandse dames erg goed. Annette Gerritsen werd tweede en Laurine van Riessen derde. Internationaal gaat het dit jaar een stuk minder goed met de Nederlandse dames. Tijdens de World Cup wedstrijden verreden dit jaar wisten alleen Lotte van Beek (2e) en Ireen Wüst (3e) een keer het podium te behalen. Door de matige internationale prestaties dit jaar zijn alleen de eerste twee schaatsers op het OKT op voorhand zeker van kwalificatie.

Favorieten

Een topfavoriete voor deze afstand is niet aan te wijzen. Marrit Leenstra werd Nederlands kampioene, maar miste enkele World Cup wedstrijden door ziekte en wist na haar titel nog niet te imponeren. Haar ploeggenote Lotte van Beek maakte dit seizoen al wel indruk op deze afstand. Ze reed in Calgary een Nederlands record. Een week later raakte ze dit record al weer kwijt aan Ireen Wüst.

Deelneemsters OKT 1000 meter:

Lotte van Beek
Margot Boer
Floor van den Brandt
Natasja Bruintjes
Anice Das
Annette Gerritsen
Roxanne van Hemert
Antoinette de Jong
Letitia de Jong
Manon Kamminga
Marrit Leenstra
Jorien ter Mors
Sanneke de Neeling
Thijsje Oenema
Laurine van Riessen
Janine Smit
Diane Valkenburg
Annouk van der Weijden
Bo van der Werff
Ireen Wüst