Op 28 december rijden de heren tijdens het OKT in Heerenveen de tien kilometer. De tien kilometer staat als beste afstand genoteerd op de prestatiematrix. Alleen op deze afstand is het zeker dat de eerste drie rijders in de uitslag naar Sotsji gaan

Over vier dagen start het Olympische Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. ProSkating blikt dagelijks vooruit naar dit allesbeslissende kwalificatietoernooi voor de Spelen.

Sven Kramer10.000 meter heren in cijfers

Prestatiematrix Plaats 1, 3, 8
NK Afstanden: 1. Sven Kramer 2. Jorrit Bergsma 3. Bob de Jong
Regerend Olympisch kampioen: Seung-Hoon Lee
Regerend Wereldkampioen: Jorrit Bergsma
Leider World Cup: Sven Kramer

Internationaal

Hoewel niet een Nederlander, maar een Zuid-Koreaan vier jaar geleden Olympisch kampioen werd door de foute wissel van Kramer is de tien kilometer een echte Nederlandse afstand. Niet voor niets staat de tien kilometer zo hoog aangeschreven op de prestatiematrix. De enige internationale tien kilometer dit jaar in Astana werd met groot gemak gewonnen door Sven Kramer. Dit seizoen, maar ook vorig seizoen lijkt de internationale schaatswereld Nederland niet bij te kunnen benen., maar op de Olympische Spelen weet je het nooit. Kan Seung-Hoon Lee zijn vorm halen van vier jaar geleden? En wat kunnen Bart Swings, Alexis Contin en Ivan Skobrev?

Favorieten

Sven Kramer is natuurlijk de favoriet tijdens het OKT. De Fries won dit jaar het NK Afstanden met behoorlijk verschil op zijn twee grootste rivalen Jorrit Bergsma en Bob de Jong. Deze drie heren starten ook als topfavorieten op het OKT op deze afstand. Hoe de volgorde is maakt niet direct uit, want alle drie de plaatsen staan bij de eerste acht posities op de prestatiematrix. Naast de drie favorieten lijken Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries de grootste kanshebbers op een top drie notering. Beide heren lijken richting het OKT steeds beter in vorm te raken en zouden wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Zeker als een van de drie favorieten zijn niveau niet weet te halen.

Deelnemers

Jorrit Bergsma
Ted Jan Bloemen
Jan Blokhuijsen
Robert Bovenhuis
Christijn Groeneveld
Rob Hadders
Bob de Jong
Arjen van der Kieft
Sven Kramer
Frank Vreugdenhil
Bob de Vries
Douwe de Vries