Kjeld Nuis en Marrit Leenstra hebben tijdens het KPN NK Afstanden in Heerenveen de nationale titel weten te veroveren op de duizend meter.

Voor Nuis betekende de overwinning zijn tweede nationale titel van het weekend en ook uit zijn carrière. De schaatser van Beslist.nl reed op de duizend meter naar een eindtijd van 1.09,50 en liet daarmee Otterspeer achter zich. Hein Otterspeer kwam tot een tijd van 1.09,11. De derde plaats ging naar zijn ploeggenoot Sjoerd de Vries. Pim Schipper werd vierde. Op de gedeelde vijfde plaats eindigden Michel Mulder en Rhian Ket in exact dezelfde tijd. De KNSB zal beslissen wie van deze twee schaatsers de eerste World Cup wedstrijden zal rijden op deze afstand.

Bij de dames greep Marrit Leenstra de nationale titel op de duizend meter(1.16,39). Voor Leenstra een mooie beloning in een goed eerste schaatsweekend. Lotte van Beek, ploeggenote van Leenstra, werd knap tweede. Diane Valkenburg completeerde het podium. Erg knap, want de schaatsster uit de ploeg van Activia had eerder op de dag al een vijf kilometer gereden. De eerste drie op de duizend meter plus Laurine van Riessen (4e) en Anice Das (5e) zullen Nederland vertegenwoordigen tijdens de eerste World Cup wedstrijden van het seizoen.

O.a. Ireen Wüst, Margot Boer, en Annette Gerritsen reden zich niet in de World Cup ploeg.