Wie volgt Arjan Bakker op als Nederlands kampioen marathon bij de Masters? Is het een oudgediende, of wordt het een van de ‘jonge’ honden die afgelopen seizoen zijn doorgestroomd naar het masterpeloton? Proskating zet de favorieten op een rijtje.

Vorig jaar domineerden de veteranen onder de masters de wedstrijd, met een tweetal 50+ers op het podium. Arjan Bakker won de eindsprint voor de 15 jaar jongere Arnold Gaasenbeek. De derde tree van het podium werd bezet door Albert Bakker.

Podium Masters Utrecht

Het podium van vorig jaar: vlnr Arnold Gaasenbeek, Albert Bakker en Arjan Bakker

Beide Bakkers steken ook dit seizoen weer in een prima vorm. Albert Bakker is momenteel klassementsleider in de Noordoost-competitie en Arjan Bakker pakte in het Zesbanentoernooi alweer drie keer de winst.

Grote uitdagers zijn Rudi Groenendal, Kurt van de Nes, Piet Hijlkema en de gebroeders Gaasenbeek. Robert Gaasenbeek voert in het Zesbanentoernooi met drie overwinningen de lijst aan. Zijn broer Arnold staat wellicht vierde, maar die positie is enigszins vertekend omdat hij de laatste wedstrijden volledig in dienst van zijn broer heeft gereden. Van der Nes en Hijlkema wisten allebei wedstrijden te winnen in de Noordoostcompetitie en hebben net als Groenendal al eens eerder op het hoogste schavot gestaan bij een NK.

Outsiders zijn Sjoerd Brandt, die de snelle wedstrijd in Hoorn knap wist te winnen, maar ook Arno van Veen, Bas Ludeman, de taaie Michiel de Brauw, oud-kampioen Stan Nelissen en nieuwkomer Tony van Vliet zijn kanshebbers op de ereplaatsen.

Tonny van Vliet

Eerstejaars Master Tony van Vliet in de finale tijdens het Gewestelijk Kampioenschap in Amsterdam