Morgen wordt in Hoorn het NK jeugdmarathon verreden. Een toernooi voor de toekomstige marathontoppers. Grote marathonnamen begonnen ooit hun schaatscarrière bij dit kampioenschap.

Het NK jeugdmarathon is een van de grootste schaatsevenementen georganiseerd door de KNSB. Regionaal begonnen meer dan zesduizend kinderen aan de selectiewedstrijden. Op het NK starten morgen ongeveer vijfhonderd kinderen die allemaal Nederlands kampioen willen worden in hun categorie. Elk gewest stuurt de beste marathonschaatsers naar het NK.

In 1998 werd in Groningen voor het eerst een NK Jeugdmarathon georganiseerd. Teun Breedijk, marathoncoördinator bij de KNSB verteld vol passie over het evenement. “Ik weet nog goed dat we er mee begonnen en ben trots als ik zie dat er nu 500 kinderen meedoen. Dat zijn ongeveer 50 kinderen per categorie. Kinderen zijn altijd enthousiast en vinden het leuk om in een groep te rijden. Vaak leuker dan alleen tegen de tijd zoals ze doen op de langebaan. Het is voor veel kinderen ook de eerste echte kennismaking met marathonschaatsen”.

Kweekvijver

Het NK jeugdmarathon is voor alle schaatsers. Of de voorkeur nu ligt bij langebaanschaatsen, shorttrack of de marathon, dat maakt niet uit. Alle schaatsers die zich plaatsen via het gewest mogen meedoen. Voor veel kinderen begint hun liefde in de marathonsport bij dit evenement. Bijna alle huidige marathontoppers namen ooit deel aan het kampioenschap, maar ook iemand als Sven Kramer stond ooit aan het vertrek

NK en finale

Voor de categorieën junioren C, junioren B en junioren A wordt in Hoorn een officieel NK marathon georganiseerd. Via de gewesten hebben de deelnemers zich geplaatst voor dit NK. De pupillen B en de pupillen A rijden in Hoorn geen Nederlands kampioenschap maar een finalewedstrijd.

Programma:

13.05 uur junioren A meisjes/jongens 18/25 ronden
14.05 uur Pupillen B meisjes/jongens 5/6 ronden
14.20 uur Pupillen A meisjes/jongens 7/9 ronden
15.05 uur Junioren C meisjes/jongens 10/12 ronden
16.00 uur Junioren B meisjes/jongens 14/18 ronden