Column Margot Boer:

Morgen begint het seizoen pas echt met de NK Afstanden. Daar zijn titels en World Cup tickets te verdienen. Voor iedere schaatser het eerste grote toernooi, waar niet alles maar toch zeker wel het eerste deel van je seizoen bepaald wordt. Het is toch wel belangrijk de World Cup cyclus in te gaan voor de internationale competitie.

Vanavond om 18.00 is de loting voor dag 1. Dames rijden 2x een 500 meter, en de Heren 2x een 500 meter en een 5000 meter. Zeer benieuwd ben ik ook naar de gevolgen van de doorvoering van de nieuwe regels deze zomer. Hoe zullen de scheidsrechters zich gaan opstellen ten opzichte van de lijnen (bij de ‘je-mag-niet-meer-over-de-lijnen’ regel), wanneer zullen zij een deelnemer diskwalificeren en wanneer niet. Het zal zeker druk worden aan het einde van het rechte eind met allerlei camera’s van de teams ter controle van de scheidsrechters. Want bewijs maar eens van zo een 100 meter afstand dat een schaatser met de gehele schaats over de lijn is gekomen, terwijl deze nog contact had met het ijs.

Wat mij betreft zal ik (hopelijk, want 99% van de tijd zie je de lijnen niet eens liggen) ver uit de buurt blijven van de lijnen. Maar ik hou mijn hart vast voor komend weekend hoeveel chaos de regels zullen veroorzaken. Vooral hoop ik op een realistische kijk vanuit de selectiecommissie voor de World cups als er 3 of meer deelnemers een DQ achter de naam krijgen die in het internationale circuit thuishoren. De intentie vanuit de selectienormen is nog altijd de beste schaatsers te sturen. We zullen zien.

Mijn voorbereiding op het NK is niet optimaal geweest. Door een opgelopen knieblessure in het Duitse Erfurt heb ik pas sinds afgelopen vrijdag weer kunnen starten en explosief werk kunnen doen. Dit zorgt er voor dat mijn openingen wat haperen, maar hopelijk verdwijnen die morgen door alle spanning en gedrevenheid. Want verder gaat het goed op het ijs. Ik ben nog een beetje aan het zoeken in de houding, maar mijn basis snelheid zit goed. Dus zorgen maken doe ik mij niet. Meestal beginnen bij het allereerste startschot de zenuwen wat op te komen en als mijn startschot eindelijk zal volgen, zal mijn focus alleen maar gericht zijn op de dingen die mij hard doen schaatsen.

Vanaf morgen is het seizoen echt los, ik heb er zin in!