Terwijl in Medemblik de landelijke baanwedstrijden in volle gang waren, vond in Apeldoorn een wedstrijd om de Free Wheel Inline Cup Oost plaats. Deze wedstrijd is ook toegankelijk voor recreanten zonder wedstrijdlicentie en bestaat sinds 2011. Op de 400 meter baan van skeelerclub DNIJ, gingen alle categorieën tegelijk van start. De dames reden 40 ronden, de heren 60.

Naast regionale rijders, stonden er ook wat landelijke rijders en oude bekenden aan de start, zoals Harry Kamstra en de nationale titelhouder bij de masters, Hans van de Wetering. Van de Wetering schreef ook deze wedstrijd voor Masters op zijn naam, voor Kamstra en Patrick Degens. Bij de senioren heren een spannende strijd, maar uiteindelijk ging de winst naar Rinus van der Veen. Hij versloeg in de sprint respectievelijk Thijs Kalthof en Gijs Boer. Bij de dames was Marieke Driesprong met overmacht de sterkste. Zij bleef de hele wedstrijd in de kopgroep van de heren rijden en reed zo op indrukwekkende wijze naar de zege. De tweede plek was voor Annelien Stoel, Claire van de Veen reed naar plaats drie.

20170524_222100

Ivo Diks

Iemand die na de wedstrijd veelvuldig gefeliciteerd werd, was thuisrijder Ivo Diks. De 26-jarige skeeleraar uit Wenum Wiesel rijdt normaal gesproken geen wedstrijden, maar kon een wedstrijd op zijn thuisbaan niet aan zich voorbij laten gaan. “Ik rij niet vaak wedstrijden inderdaad. Toertochten zijn meer mijn ding,” lacht de sympathieke Diks. “Lekker genieten van de natuur en van de omgeving. Dat competitieve trekt me niet zo. Ik heb nu vandaag de Free Wheel Cup gereden, omdat het een thuiswedstrijd is, maar de andere wedstrijden rij ik niet. Het gaat in de trainingen wel goed, wel lekker snel ook. Ik ben tevreden over de wedstrijd, want ik kon met de kopgroep mee blijven rijden. Ik reed wel vaak achter in de groep, maar ik kon toch mee, vandaar ook al die felicitaties.”

Diks is regelmatig te vinden op de baan in Apeldoorn, maar ook in de omgeving. Hij traint dan ook voor een bijzondere tocht. “Ik train altijd op maandag op de baan en op woensdag geef ik zelf training. Meestal maken we dan een buitenrit door de omgeving, bijvoorbeeld richting Twello en Deventer. Gewoon een leuke ronde door de natuur. Een aantal van onze clubleden zijn dit jaar aan het trainen voor de Super Challenge Skate Tour van Groningen naar Maastricht. Daar doen we wel twee dagen over, want het is ruim 400 kilometer. Deze tocht zal plaatsvinden op 16 en 17 juni 2017. Ik doe ook mee en het is daarom belangrijk dat we nu wat kilometers maken. Het is natuurlijk zwaar om zo ver te skeeleren, maar het is vooral ook heel gezellig.”

DNIJ staat voor ‘De nieuwe ijsbaan’ en is een schaats- en skeelerclub uit Apeldoorn. Ivo is al jaren met veel plezier lid. “Onze club telt ongeveer 200 leden en veel mensen zitten er al heel lang bij. Het is heel gezellig, er hangt een goede sfeer. Ik ben ook echt wel goede vrienden geworden met een aantal mensen. Het is gewoon leuk om met elkaar lekker te rijden. Op woensdagavond tussen zeven en acht trainen de meeste mensen, van jong tot oud. Iedereen die interesse heeft, mag op die avond een keer mee komen doen om te kijken of het wat voor ze is.”

De volgende wedstrijd om de Free Wheel Inline Cup zal plaatsvinden op 7 juni in Eibergen. De rest van de wedstrijden staan op de skeelerkalender.