Na de Nederlandse heren hebben ook de Nederlandse dames het goud veroverd op de Olympische achtervolging. In de finale werden de Polen verslagen. De overwinning kwam voor de Nederlanders nooit echt in het gedrang, want de Polen drongen nooit echt aan.

Nederland heeft het schaatstoernooi met wederom een gouden medaille afgesloten. Na de sterke race van de Nederlandse mannen wisten ook de vrouwen voor het eerst in de schaatshistorie de gouden medaille te veroveren op de Olympische Spelen. Marrit Leenstra, Jorien ter Mors en de sterke Ireen Wüst reden na een zeer snelle opening een stabiele race en bouwden hun voorsprong op de sterke Polen gestaag uit. In een tijd van 2.58,05 reed de Nederlandse ploeg zelfs voor de derde achtereenvolgende keer een Olympisch record.

De strijd tussen de Poolse- en de Japanse dames was een spannende. Japan begon sterk aan de race en nam brutaal de leiding. De Russische dames namen echter de regie over in de slotronden en versloegen de Japanse ploeg. Voor Olga Graf betekende dat haar tweede medaille tijdens dit Olympische Spelen en voor de Russen toch nog een succesje aan het einde van het Olympische schaatstoernooi.

Nederland heeft dit toernooi maar liefst acht gouden schaatsmedailles afgesloten. Met grote voorsprong de meest succesvolle winterspelen ooit voor Nederland in de geschiedenis.