Het internationale schaatsgeweld is inmiddels weer in volle gang. Nederland is zeer goed gestart en zet de concurrentie op grote afstand.
 
Tijdens de eerste twee World Cup wedstrijden heeft Nederland, zonder de Mass-start, zes gouden, zes zilveren en zeven bronzen medailles in de wacht gesleept. Een zeer goed resultaat waarmee schaatsland Nederland de concurrentie op grote achterstand zet.
 
Andere landen weer op grotere achterstand
Met volgend jaar de Olympische Spelen op de schaatskalender staat Nederland er zeer goed voor. Waar de laatste jaren andere landen het gat met schaatsland Nederland leken te dichten lijkt dit seizoen het gat juist weer wat groter geworden. Landen als Amerika, Zuid-Korea en in mindere mate Duitsland leken de laatste jaren dichter bij Nederland te komen. Amerika behaalde dit seizoen pas slechts 1 overwinning in de World Cup. Duitsland deed het met drie wel een stuk beter, maar wist daarnaast slechts 1 bronzen plak te veroveren. Zuid-Korea presteert met 2 gouden en 2 zilveren redelijk goed, maar heeft ook een straatlengte achterstand op de Nederlanders als het gaat om aantallen medailles. Schaatsnatie Noorwegen doet het helemaal matig met een zilveren en bronzen medaille.
 
Afwezigen
Natuurlijk hebben andere landen ook hun afwezigen, maar voor Nederland missen er bij de start van dit seizoen nog enkele prominente namen. Ireen Wüst is door ziekte slecht aan het seizoen begonnen en Stefan Groothuis en Mark Tuitert kampen met blessures. Wanneer ook deze schaatsers aan het front terugkeren lijkt Nederland op koers te liggen voor veel succes in Sotsji.