Driemaal scheepsrecht. Na de teleurstellingen van Turijn en Vancouver heeft Nederland in Sotsji nu wel de gouden medaille veroverd op de ploegenachtervolging. In de finale werden de Zuid-Koreanen verslagen.

De strijd tussen de Zuid-Koreanen en de Nederlanders in de finale was behoorlijk spannend. De Zuid-Koreanen openden zelfs voor de Nederlanders en waren in de eerste doorkomsten af en toe zelfs sneller. In het tweede deel van de wedstrijd wist Nederland toch afstand te nemen en leken de Zuid-Koreanen stil te vallen. Met Koen Verweij als laatste man haalde Nederland de gouden medaille binnen. Voor Nederland is dat voor de eerste keer in de Olympische schaatshistorie.

Polen won de strijd om de derde plaats. Canada reed bijna de gehele race aan de leiding, maar gaf een voorsprong van meer dan twee seconden in de laatste ronden uit handen. Canada had op voorhand van de verliezersfinale veel commentaar op de Polen. Polen had in de halve finale de race laten lopen, omdat er gedacht werd dat er geen kans was tegen de sterke Nederlanders. De Canadezen noemden dat laf, maar de Polen haalden hun gelijk in de finale en wonnen de bronzen medaille.