Net als vorig jaar heeft Nederland niet kunnen imponeren op de baan. Op de lastige piste werden geen opzienbare resultaten neergezet.

Met een negende plaats van Manon Kamminga op de afvalkoers en een zevende plaats van Mark Horsten op de 500 meter sluit Nederland het individuele toernooi op het WK piste teleurstellend af. Dat een EK geen WK is blijkt dan ook maar eens te meer.
Geen progressie
Een indoorbaan, nieuwe pistes in Dronten en Almere en daarnaast de huidige faciliteiten plus een topsportprogramma lijken Nederland vooralsnog niet naar een hoger plan te brengen op de piste. De resultaten, met twee top tien noteringen stagneren of gaan achteruit. Zeker ook de jeugd, toch de toekomst van het Nederlandse skeeleren, kan zich niet mengen bij de beste tien rijders van de wereld, terwijl dat in het verleden wel veelvuldig het geval was.
Wel op de weg Gelukkig voor het Nederlandse skeeleren lijkt Nederland meer grip te hebben op de wegonderdelen. Daar werden vorig jaar twee bronzen medailles behaald. Toprijders als Michel Mulder en Elma de Vries hebben hun pijlen dan ook volledig gericht op de weg. Ook Manon Kamminga, die goed in vorm lijkt te zijn in Italiƫ, mag zeker een outsider genoemd worden voor de onderdelen op de weg.

Het wegtoernooi start op woensdag 12 september.