In Utrecht zijn Rixt Meijer en Ingmar Berga vandaag de nieuwe Nederlands Kampioenen marathonschaatsen geworden. Beiden bleken de snelste in een kopgroep.

Traditiegetrouw stond op Tweede Kerstdag het NK Marathon weer op het programma . Zowel bij de dames als de heren werd het publiek getrakteerd op  attractieve wedstrijden.

Bij de dames reed een klein groepje rond met daarin Carien Kleibeuker, Rixt Meijer, Lisanne Soemata en Lisa van der Geest. In de finale reed van der Geest een tijdje alleen aan kop, maar werd uiteindelijk toch weer bijgehaald. Daarna werd het een chaotische sprint tussen de dames, waarbij Soemanta als in eerste instantie als eerste over de finish kwam. Op de finish kwam zij echter ten val en nam Meijer mee de kussens in. De finish van Soemata werd door haar val als onrechtmatig bestempeld, waarmee de titel naar Rixt Meijer ging. Soemanta werd gedeclasseerd tot plek drie, waardoor het zilver naar Carien Kleibeuker ging.

De wedstrijd van de heren werd een totale slijtageslag.  De ploeg van Wadro gaf hiervoor de aftrap door vanuit de start rondenlang een hoog tempo te rijden. Hierna viel de wedstrijd nooit meer stil en halverwege koers zat de helft van het peloton al in de kleedkamer. In de uitgedunde groep bleven de aanvalspogingen elkaar in rap tempo opvolgden. Uiteindelijk reden zes mannen rond. Dat waren Ingmar Berga, Frank Vreugdenhill, Jouke Hoogeveen, Mart Bruggink, Bart de Vries en Timo Verkaaik. De groep werd al snel uitgedund door een val van Bruggink en even later kon Verkaaik het hoge tempo niet volgen. In de finaleronden hielden de vier koplopers elkaar nauwlettend in de gaten. Ingmar Berga bleek uiteindelijk de snelste voor Bart de Vries en Jouke Hoogeveen.