Column Roy Boeve:

Na afloop van de wedstrijd, waar weer een teleurstellende opkomst was, loop ik naar bar en bestel een koffie voor mezelf. Terwijl de barista mijn koffie staat te maken komt er een grijze goedlachse man naast mij staan.

Hoe is het Luud? Het weer zat weer mee vandaag he…? Ik zag je weer staan achterop het parcours, had meneer Reurink weer niemand anders om op die mistroostige plek te staan? ‘Ha Roy jongen!’ Luud steekt zijn hand op en zegt: ‘Tja ach…’, en daarmee was het eigenlijk duidelijk voor ons beiden. Luud is een echte liefhebber van de sport.

Hoe is het met Leidy vraag ik.  ‘Het gaat’, antwoordt de liefhebber. Ga je volgend jaar nog door met jureren vraag ik met enige twijfel in mijn stem. En terwijl hij koffie voor zichzelf besteld en vraagt aan zijn vrouw of zij ook iets te drinken moet , zie ik hem denken. Dan zegt hij: ‘Ik ben er ook wel eens zat van, maar als de gezondheid het toe laat denk ik dat ik er gewoon mee door ga.’ Opgelucht haal ik adem en groet ik Luud tot de volgende wedstrijd.

Mensen als Luud en Leidy zijn vaak niet de mensen die titels verdienen of mensen die aanzien genieten. Nee, ze worden vaak behandeld als grof vuil maar ‘raar’ genoeg komen ze telkens terug. Ik denk wel eens dat je een steekje los moet hebben om dat allemaal voor een ander en voor de sport over te hebben. En ergens weet ik zeker dat Luud en Leidy, in de meest positieve zin van het woord en vol respect, ergens wel een steekje los hebben. Het zijn helden met de hoofdletter H.

Vroeger lag ik altijd voor de brievenbus te wachten op het skeelerblaadje. Op het moment dat de postbode het blaadje door de brievenbus wilde drukken, had ik de deur al geopend. ‘Geeft u maar’, zei ik dan. De postbode lachte even en vervolgende zijn ronde. Binnen 2 seconden had ik dan de wedstrijd advertentie`s voor me, pakte ik mijn gele aanmeldingskaart en vulde ik ze met mijn kinderlijke handschrift in. Deze stuurde ik dan altijd naar l.Mulder – lovinkbeek 80 – 8033EC in Zwolle. Nu 12 jaar later zijn Luud en Leidy nog altijd zeer nauw bij het skeeleren betrokken. De een zit bij de aanmeldingspapieren, de ander loopt rond als jury. Ik heb erg veel respect voor mijn vrienden en collega`s Ronald en Michel Mulder. De een werd in Heerde tweemaal Europees kampioen en de ander behaalde tijdens het WK in Zuid Korea een unieke WK medaille. Maar vandaag is het goud voor de andere Mulders, niet Ronald niet Michel maar vandaag gaat het goud naar Luud en Leidy.