Na vorige week het EK allround als groot internationaal schaatstoernooi staat dit weekend het WK Sprint op de schaatskalender. Michel Mulder verdedigt in Nagano zijn titel.

Zaterdagochtend (Nederlandse tijd) start de mondiale titelstrijd in Japan. Regerend wereldkampioen Michel Mulder zal aan het vertrek staan, ondanks de Olympische Spelen die begin volgende maand van start gaan. Mulder, zo blijkt dit seizoen, rijdt nagenoeg alle wedstrijden en weet bijna altijd een enorm hoog niveau te halen. In het Japanse Nagano kan hij bovendien na Erben Wennemars de tweede Nederlander worden die de wereldtitel sprint prolongeert. Wennemars won in 2004 en 2005. Het kampioenschap in 2004 werd eveneens in Nagano gehouden.

Topfavoriet

Michel Mulder gaat als regerend kampioen in Nagano van start als absolute topfavoriet. De titel van 2013 dankte Mulder met name aan sterke vijfhonderd meters en sublieme duizend meters. Dit seizoen lopen de vijfhonderd meters fenomenaal en op de duizend meter doet Mulder voor niemand onder. Mulder is op papier de meest complete sprinter van de deelnemerslijst.

Tae-Bum Mo is de grote afwezige in Nagano. De regerend Olympisch kampioen op de vijfhonderd meter laat het WK Sprint schieten om zich optimaal voor te bereiden op het Olympische Spelen. De numers twee en drie van vorig jaar, Pekka Koskela en Hein Otterspeer, zijn eveneens niet aanwezig.

De grootste concurrentie voor Mulder zal komen van de duizend meter mannen Kjeld Nuis en Shani Davis. Nuis en Davis moeten het met name hebben van twee keer een sterke duizend meter en zullen op de vijfhonderd meter de schade ten opzichte van Mulder beperkt moeten houden. Voor rijders als Keiichiro Nagashima en Ronald Mulder geldt het tegenovergestelde. Zowel Nagashima als Mulder kunnen de vijfhonderd meter winnen en met een ‘steady’ duizend meter kunnen ze zomaar eens boven komen drijven in het klassement.

Deelnemers Nederland: Ronald Mulder, Michel Mulder, Kjeld Nuis, Thomas Krol (reserve).

Richardson verdedigt titel

Heather RichardsonBij de dames zal de Amerikaanse Heather Richardson haar titel verdedigen. Titelverdedigster Richardson is net als Mulder de torenhoge favoriet voor de WK-titel.

Richardson haalt ook dit jaar weer een bijzonder hoog niveau en is van alle deelneemsters met afstand de meest allround sprintster. Richardson is een van de weinige dames die in staat is om een 36’er te rijden op de vijfhonderd meter. Op de duizend meter is Richardson misschien nog wel van een hoger niveau. Als Richardson haar normale niveau haalt en geen fouten maakt is ze in dit deelnemersveld nauwelijks te verslaan. Christine Nesbitt, Margot Boer en Jing Yu gelden in eerste instantie als de grootste concurrenten voor Richardson. Nesbitt kende een matig voorseizoen door blessures, maar zal in Nagano de goede vorm willen vinden richting de Olympische Spelen. Nesbitt zal het vooral moeten hebben van haar sterke duizend meters. Jing Yu is de wereldkampioene van 2012. Yu was de eerste vrouw die op de vijfhonderd meter onder de 37 seconden reed en is altijd gevaarlijk, ondanks dat ze dat niveau dit seizoen nog niet heeft laten zien. Margot Boer is de Nederlandse troef op dit WK. Boer toonde tijdens het OKT in topvorm te zijn en liet op de vijfhonderd meter zien dat het met de snelheid wel goed zit. Boer in goede vorm kan daarnaast ook een fantastische duizend meter rijden en geldt zeker als podium kandidaat op dit WK Sprint.

Sang-Hwa Lee is de grote afwezige bij de dames. Lee, de wereldkampioene van 2010 in Obihiro, verkiest een andere voorbereiding richting de Olympische Spelen. Ook kanshebsters als Jenny Wolf, Olga Fatkulina en Beixing Wang zijn afwezig in Nagano.

Deelnerems Nederland: Laurine van Riessen, Margot Boer, Thijsje Oenema, Anice Das en Annette Gerritsen (reserve).