Michel Mulder heeft vandaag de Olympische 500 meter op zijn naam geschreven. Het podium kleurt zelfs volledig Oranje met Jan Smeekens op de tweede plaats en Ronald Mulder die het brons pakt. 

Na het volledig Nederlandse podium op de 5000 meter afgelopen weekend, heeft Nederland opnieuw alle ereplaatsen ingenomen op de kortste afstand. Een historisch podium om die reden, maar ook is het de eerste gouden medaille op de 500 meter voor Nederland ooit.

Na de eerste omloop stond Jan Smeekens aan de leiding, voor Michel Mulder en de Japanner Keiichiro Nagashima. In de immens spannende tweede omloop kon de buitenlandse concurrentie niet meer dichterbij komen. Ronald Mulder, die na de eerste omloop zesde stond, klom met de snelste tijd van de dag op naar de derde plaats in een tijd van 34.49, een nieuw baanrecord.

In de voorlaatste rit kwam Michel Mulder aan de start tegen de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo en reed naar een tijd van 34.67. In de rit na hem lag daarmee alle druk op Jan Smeekens die een voorsprong van 0.04 seconden verdedigde op Mulder. Jan Smeekens kwam tot een tijd van 34.72, waarmee hij net een honderdste tekort kwam voor de Olympische titel. Direct na de finish dacht Jan Smeekens dat de titel voor hem was, maar tijdens zijn rit is de tijd van Michel Mulder met een honderdste gecorrigeerd, waardoor zijn 34.72 net niet genoeg was.

In de ritten voor de dweil kwam Stefan Groothuis jammerlijk ten val. Direct na de start prikte hij met de punt van zijn schaats in het ijs waardoor hij voorover viel. Daarmee waren zijn kansen op een goede generale voor ‘zijn’ 1000 meter later dit toernooi, verkeken.

Achter de Nederlanders werd uittredend Olympisch kampioen Tae-Bum Mo vierde, voor de Japanners Joji Kato en Keiichiro Nagashima, de drie medaillewinnaars van Vancouver vier jaar geleden.