Michel Mulder en Ireen Wüst mochten gisteren in het Rijksmuseum de Ard Schenk Award in ontvangst nemen. De award is een prijs voor de schaatser van het jaar.

Voor Wüst was het niet de eerste keer dat zij de prijs in ontvangst mocht nemen. Maar liefst vijf keer eerder werd zij uitgeroepen tot ‘Schaatsster van het jaar.’ Voor Mulder was het wel een primeur. Hij zag zijn wereldtitel op de sprint, Olympische titel op de 500 meter en bronzen medaille op de Spelen beloond worden met het beeldje.

De talentenprijs op de langebaan ging dit jaar naar Kai Verbij. Hij ontving de Egbert van ‘t Oever prijs voor zijn wereldtitels op de 500 en 1000 meter. Ook veroverde hij op hetzelfde wereld kampioenschap voor junioren de zilveren medaille op de 1500 meter.

Bij de shorttrack vielen Jorien ter Mors, Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting in de prijzen. Ter Mors en Knegt mochten de Peter van der Velde bokaal in ontvangst nemen als beste shorttrackers van het jaar. Schulting werd uitgeroepen tot talent van het jaar.

Bij het inline skaten werd wereldkampioen Crispijn Ariëns gekozen tot beste inline skater van het jaar. Hij veroverde in augustus de wereldtitel op de marathon in het Belgische Oostende. Manon Kamminga won bij de vrouwen. Annemarie Boer kreeg de aanmoedigingsprijs.

Jouke Hoogeveen werd door zijn collega’s van de marathon verkozen tot marathonschaatser van het jaar. Na een aantal jaren waarin hij ook al genomineerd was voor de prijs, ging hij er nu ook daadwerkelijk mee naar huis. Mariska Huisman werd bij de vrouwen uitgeroepen tot beste marathonschaatsster. De beste ploegen werden wederom de BAM-ploeg en de MKbasics.nl dames. Zij verdedigden de prijs beiden met succes. Sharon Hendriks en Simon Schouten gingen er met de Willem Poelstra trofee vandoor, vorig jaar gingen zij er ook al met de talentenprijs vandoor.