Elke dinsdag publiceert ProSkating een onderzoekje gehouden in de schaats- en skeelerwereld. Deze week: Kan Sotsji de meest succesvolle Spelen uit de Nederlandse schaatsgeschiedenis worden?

Nederland is begin deze week vertrokken naar Sotsji met als doel het behalen van zoveel mogelijk medailles, het liefst goud. Gezien het voorseizoen is Nederland met grote voorsprong het meest succesvolle schaatsland en dat is wel eens anders geweest. Kan Nederland haar favorietenrol waarmaken en de meest succesvolle Olympische Winterspelen ooit beleven?

In Nagano beleefde Nederland de meest succesvolle Spelen ooit. “Timmertje, Timmertje wat ga je doen?” is zeker nog bekend van de Olympische Spelen in Nagano. Marianne Timmer behaalde, net als Gianni Romme, twee gouden medailles. Op de 1500 meter behaalde Ids Postma goud. Nederland won vijf gouden-, vier zilveren- en twee bronzen medailles in Nagano.

Sotsji
Koen Verweij Sven Kramer Jan Blokhuijsen

Koen Verweij
Sven Kramer
Jan Blokhuijsen

Met de toetreding van de ploegenachtervolging in 2006 staan er twee extra onderdelen op het Olympische programma. De ploegenachtervolging was in het verleden voor Nederland nog weinig succesvol, maar dit jaar lijkt dit anders. Zowel de dames- als herenploeg domineert al lange tijd op deze discipline en Nederland geldt als torenhoge favoriet om twee gouden medailles mee naar Nederland te nemen op dit onderdeel.

Bij de mannen op de vijf en tien kilometer is het niet de vraag of Nederland goud wint, maar welke Nederlander goud wint. Zeker op de tien kilometer domineert Nederland en mogen er meerdere medailles worden verwacht. Op de duizend- en vijftien honderd meter ligt dit wat anders, maar behoren de Nederlanders ook zeker tot de kanshebbers. Mocht alles op zijn plaats vallen dan kan Nederland hier zomaar een gouden medaille mee naar huis nemen. Valt het niet goed dan staat Nederland ook snel met lege handen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de vijfhonderd meter. De verschillen op deze afstand zijn natuurlijk klein. Nederland heeft echter wel met de gebroeders Mulder en Jan Smeekens drie topfavorieten in de gelederen. Vooral Mulder maakt een fantastische ontwikkeling door en heeft al bewezen goed om te kunnen gaan met hoge druk.

Bij de dames start Ireen Wüst als topfavoriet op de vijftienhonderd meter en drie kilometer en maakt ze goede kansen op medailles op de duizend- en vijf kilometer. Ook de andere Nederlanders hebben goede papieren op deze afstanden en meerdere medailles mogen worden verwacht. Alleen op de vijfhonderd meter lijkt een medaille voor Nederland ver weg.

De conclusie is duidelijk: Gezien het voorseizoen is de kans groot dat Nederland de meest succesvolle Olympische Spelen op schaatsgebied tegemoet gaat.