Elke dinsdag publiceert ProSkating een onderzoekje gehouden in de schaats- en skeelerwereld. Deze week: Op welke buizen rijden de marathonvrouwen hun wedstrijden?

Maple bleek vorige week de meest gekozen schaatsbuis bij de mannen. Hoe zit dat bij de vrouwen?

In de landelijke Top Divisie rijden 76 dames hun marathonwedstrijden. Net als bij de heren wordt er geschaatst op drie verschillende merken. Marchese, Maple en Viking. Bij de heren kiest het overgrote deel voor Maple, maar bij de dames is dat niet zo. Sterker nog, in het damespeloton rijden meer schaatssters op Viking. Het verschil met Maple, 38 Viking en 31 Maple, is niet bijzonder groot, maar erg opvallend is het verschil met het mannenpeloton wel.

Bij de dames rijden zeven schaatssters op de buizen van Marchese. Dat zijn er ook veel meer dan bij de heren. Bij de heren schaatsen slechts drie schaatsers op Marchese.

ProS-IreneSchoutenKeuze schaatsbuizen dames:

Viking: 38
Maple: 31
Marchese: 7

Bij de heren werden alle overwinningen op de buizen van Maple veroverd. Bij de dames is dat zeker niet het geval. Zo schaatst Mariska Huisman op Marchese. Huisman won dit seizoen al drie wedstrijden en staat bovendien tweede in het klassement. Ook Yvonne Spigt en Francesca Lollobrigida wonnen op Marchese.

Irene Schouten en Janneke Ensing, samen dit seizoen al goed voor acht overwinningen, rijden op Maple. Carien Kleibeuker, die dit seizoen ook al een wedstrijd wist te winnen, is de enige schaatsster die dit deed op Viking. Kleibeuker maakt bovendien succesvol de switch met het langebaanschaatsen en plaatste zich voor de Olympische vijf kilometer en Sotsji.

note: In het seizoen veranderen schaatsers soms van materiaal, deze veranderingen zijn niet meegenomen!