Vandaag zijn in Heerenveen Irene Schouten en Arjan Stroetinga gekroond tot de allereerste Nederlands kampioenen Mass Start. Door hun zege zijn beide schaatsers ook geplaatst voor de World Cup Mass Start in Inzell later dit jaar. Opvallende afwezigen deze wedstrijden waren de langebaanschaatsers.

Bij de dames waren er verschillende uitlooppogingen, maar geen van allen kregen voldoende ruimte om weg te blijven. De dameswedstrijd eindigde na vijftien ronden zodoende in een sprint tussen de snelste dames. In de eindspurt ging de winst naar Irene Schouten, voor Mariska Huisman en Carla Zielman.
Irene Schouten wint hiermee naast de eerste Nederlandse titel op dit onderdeel, ook een startbewijs voor de World Cup Mass Start in Inzell begin februari. Mariska Huisman was al zeker van deelname aan deze wedstrijd.

Bij de heren was de formatie van BAM ruim vertegenwoordigd met zeven schaatsers, met favoriet Arjan Stroetinga in de gelederen. Zij controleerden grotendeels de wedstrijd, waarna de wedstrijd over 20 ronden eindigde in een massale aankomst. Hierin pakte Stroetinga overtuigend de overwinning. Tweede werd Gary Hekman en het brons was voor Johan Knol die gedurende de wedstrijd meer punten had gesprokkeld dan Christijn Groeneveld, die als derde over de finish kwam. Stroetinga verzekerde zich met deze winst ook voor deelname aan de World Cup Mass Start.