De Topdivisie rijdt de wedstrijden tot nu toe zonder pylonen in de baan die gedurende de wedstrijd naar binnen worden geplaatst. Deze nieuwe regel zorgt voor onvrede bij verschillende marathonploegen.
 
Al vele jaren worden marathons verreden met pylonen in de baan. De pylonen zorgen in het begin van de wedstrijd voor een grotere bocht en worden gedurende de wedstrijd steeds iets naar binnen geplaatst. Het idee hierachter is dat de rijders ook in de finale nog goed ijs hebben om over te schaatsen.
 
Zonder goed overleg met rijders en ploegleiders is er dit seizoen besloten door de KNSB om zonder pylonen te rijden. Vanuit de start rijden de marathonschaatsers nu zonder pylonen wat zorgt voor aanzienlijk slechter ijs in het tweede deel van de wedstrijd. Veel rijders en ploegleiders zijn ontevreden over deze nieuwe regel. Door het slechte ijs en de gaten die ontstaan lijken ook meer valpartijen plaats te vinden wat zeker niet ten goede komt van de veiligheid van de rijders.
 
Inmiddels is er bij bijna alle ploegen geïnformeerd over de pylonenkwestie. Acht ploegen hebben aangegeven graag pylonen in de baan te willen. Drie ploegen zijn tegen pylonen. De KNSB laat echter weten dat de pylonen voorlopig uit de baan blijven. Rond de kerst zal er worden geëvalueerd.