De schaatsers die volgens de KNSB-reglementen strijden om het jongerenklassement, maken ook kans op de Willem Poelstra Trofee. Dit geldt voor de heren uit de topdivisie en eerste divisie en de dames uit de topdivisie. Na iedere natuurijswedstrijd wordt het tussenklassement op www.weissensee.nl gepubliceerd.
 
Alle natuurijswedstrijden tellen mee. Ook de wedstrijden op FlevOnice worden hiertoe gerekend. Op de Weissensee tellen vijf wedstrijden mee: de Aart Koopmans Memorial, de ploegenachtervolging, het KPN Open NK, de criteriums en de Alternatieve Elfstedentocht. Verder is de Willem Poelstra Trofee afhankelijk van de weergoden. Met een goede winter kunnen er nog wedstrijden bij komen.
 
De wedstrijden zijn in categorieën ingedeeld. De zwaarste categorie is categorie 1, waarin bijvoorbeeld de Alternatieve Elfstedentocht en de Natuurijsklassiekers vallen. Categorie 4 bevat de Super Prestige van de eerste divisie, de ploegenachtervolging en het criterium op de Weissensee. En mocht de ‘echte’ Elfstedentocht komen? Daarvoor is de speciale buitencategorie!