Mariska Huisman en Jorrit Bergsma hebben het Open Nederlands Kampioenschap op natuurijs weten te winnen. Huisman deed dit in een massasprint, Bergsma wist de sprint van een kopgroep van drie te winnen.

Bij de dames was het een snelle koers waarbij vluchters weinig kans hadden. Grote voorsprongen werden er niet gepakt en dus liep de wedstrijd uit op een massasprint. Mariska Huisman liet zien dat zij nog steeds in uitstekende vorm verkeerd en won de sprint met overmacht. Elma de Vries pakte het zilver, voor Erna Last-Kijk in de Vegte.

Bij de heren leek eenzelfde scenario als bij de dames. Kleine aanvallen, maar nooit echt een groot gat. B-rijder Antwan Tolhoek probeerde nog dapper weg te rijden, maar werd alweer snel terug gepakt. Ook Crispijn Ariëns en Simon Schouten probeerden nog solo weg te komen maar kwamen ook niet uit de greep van het peloton.

Uiteindelijk was het Jouke ‘de lange adem’ Hoogeveen die in de laatste kilometers weg reed. Hij kreeg Bergsma en Geert Plender mee. Het drietal bleef weg en Bergsma won de sprint voor Plender en Hoogeveen.