BAM-rijder Bob de Jong wil in aanmerking komen voor ‘Team Langebaan’ in de KPN marathons, daarom is hij naar de geschillencommissie van de KNSB gestapt.

Team Langebaan is door de KNSB in het leven geroepen om langebaanschaatsers uit binnen- en buitenland de mogelijkheid te geven om te starten in de KPN marathoncup bij de topdivisie. Marathonschaatsers die goed presteren op de langebaan zijn uitgesloten voor dit team.

De situatie van De Jong ligt iets anders. Samen met Ted-Jan Bloemen behoort hij tot de langebaanploeg van het BAM-team en niet tot de marathonploeg. Dit zou betekenen dat BAM met zes mannen zou kunnen rijden in plaats van de toegestane vier plaatsen per ploeg. Directeur van de KNSB Arie Koops reageerde tegenover schaatsen.nl. “Het gaat er uiteindelijk om dat er in de marathon met ploegen van vier tegen ploegen van vier gereden wordt en dat er niet een team met vijf of zes rijders aan de start verschijnt.”

Coach Jillert Anema is van mening dat zijn rijders in het langebaanteam mogen rijden omdat zij aan de eisen voldoen. Koops liet weten tegenover schaatsen.nl dat de mogelijkheid er is om Bob de Jong en Ted-Jan Bloemen voor BAM te laten rijden, maar dat er maximaal vier heren van de BAM-ploeg mogen starten.

“Team Langebaan is bedoeld om langebaners af en toe de kans te bieden mee te doen in een marathon, maar niet om verkapt met een grotere ploeg te rijden”,¬†aldus Koops.