Het marathonpeloton vertrekt deze week naar Zweden om zaterdag aan de start te verschijnen in de tweede wedstrijd meetellend voor de natuurijs grandprix.

Zelden zullen de marathonmannen en vrouwen op 12 februari van een jaar zo weinig wedstrijdkilometers in de benen hebben als dit jaar. Nederlands natuurijs is totaal niet aan de orde geweest. Op de Weissensee ging de Alternatieve Elfstedentocht niet door en ook de wedstrijd op Flevonice van het afgelopen weekend kon geen doorgang vinden door het slechte weer.

Voor de natuurijsspecialisten is het tot nu toe een frustrerend seizoen. Waar Zweden soms geldt als een soort toetje na een lange winter waar het seizoen wellicht nog gered kan worden geldt de wedstrijd nu als absoluut hoogtepunt en zullen alle marathonrijders op en top gemotiveerd zijn. Met de afgelasting van de Alternatieve Elfstedentocht is de wedstrijd in Zweden voor de marathonschaatsers ook meteen de langste wedstrijd van het seizoen. De dames rijden een wedstrijd over 100 kilometer en de heren doen dat over 150 kilometer.

Carla Zielman

Zielman pakt de overwinning in Falun

Vorig jaar wonnen Carla Zielman en Frank Vreugdenhil de laatste natuurijswedstrijd in Zweden. Diezelfde Zielman start in Zweden dit jaar in het leiderspak. De Nederlands kampioene van de Oostvaardersplassen won de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee en dat is tot nu toe de enige wedstrijd verreden in de Grand Prix. Bij de heren start Gary Hekman in het groene leiderspak.

De wedstrijd in Zweden is door de afgelasting van de Alternatieve Elfstedentocht en het uitstellen van de wedstrijd in Biddinghuizen de tweede wedstrijd in de competitie en dus geen finale meer. De finale wordt gereden op Flevonice op 23 februari.

Programma Falun: (onder voorbehoud)

10:00 Heren – 150 km
10:35 Dames – 100 km