Elke dinsdag publiceert ProSkating een onderzoekje gehouden in de schaats- en skeelerwereld. Deze week: Op welke buizen rijden de marathonmannen hun wedstrijden?

GaryHekmanMateriaal is in de schaatssport natuurlijk van ontzettend groot belang. Naast een perfect passende schoen is het ijzer waarop geschaatst wordt vooral een individuele keuze van de schaatser.

Wat meteen opvalt is dat er weinig verschillende merken rondrijden in het peloton. Dit zijn Maple, Viking en Marchese. Maple is in het marathonpeloton met grote voorsprong het meest bereden. Van de 69 rijders in de Top Divisie rijden 53 schaatsers op Maple-buizen. Bovendien werden in de Topdivisie alle overwinning behaald op het merk Maple. Bij de dames liggen deze cijfers totaal anders, maar dat komt volgende week aan bod.

Na Maple rijden de meeste, geregistreerde Top Divisie-rijders, op Viking. O.a. Sven Kramer en Alexis Contin rijden op Viking. In totaal zijn dit dertien rijders in de Topdivisie. Op Viking werd dit seizoen nog niet gewonnen, maar o.a. Alexis Contin kwam wel dichtbij.

In het peloton zijn er drie schaatsers die op Marchese-ijzers rijden. Dat zijn Robert Post,Jan Maarten Heideman en Sjoerd den Hertog. Deze rijders presteren opvallend goed dit seizoen. Zo besteeg Jan Maarten Heideman al meerdere malen het podium.

IJzers Marathonmannen:

Maple: 53
Viking: 13
Marchese: 3

Note: Rijders kunnen van buis verwisselen in het seizoen. Dat is niet meegenomen in dit onderzoek.