In Breda stond vanavond de elfde wedstrijd in het kader van de KPN Marathon Cup op de schaatskalender. Bij de dames wist de snelle Italiaanse Lollobrigida te winnen. Lollobrigida reed pas haar eerste marathon van het seizoen. Bij de heren maakte Arjan Stroetinga het werk van zijn sterke BAM-ploeg formidabel af. Tom Schuit bleek in de Eerste Divisie te beschikken over de rapste benen.

Het lijkt wel of Lollobrigida nooit is weggeweest

Francesca Lollobrigida won de eerste wedstrijd waar zij aan mee deed in Breda. In de eindsprint troefde zij Janneke Ensing en Irene Schouten af. De Italiaanse die rijdt voor Steigerplank.com zag eerder nog geen mogelijkheid om een marathon mee te pakken. “Ik rijdt vandaag en morgen, daarna ga ik weer terug naar Rome.” Volgende week staan voor haar de Italiaanse kampioenschappen allround op het programma. “Het zijn alleen mijn zusje en ik die daar rijden, het is jammer dat ik geen marathon kan rijden in Enschede.” Vorig jaar reed zij daar nog samen met haar zusje Giulia. In het klassement is de strijd om het oranje pak ongekend spannend. In Assen nam Mariska Huisman het pak over van Ensing, die vorige week in Alkmaar ontbrak. Huisman zat echter niet mee in de beslissende kopgroep en pakte daar weinig punten. Huisman leidt nog met een minimale voorsprong van 0,9 op Ensing.

Stroetinga snel

Arjan StroetingaDe wedstrijd in de Topdivisie begon mak. Met bijna alle ploegen op volle oorlogssterkte leken de topteams elkaar wat af te tastten. Toch sloeg het peloton vanaf halverwege de wedstrijd op hol en kwam pas weer tot bedaren toen een groep van 16 rijders een ronde voorsprong wist te pakken op het peloton. Na de finish van het peloton zocht de sterke Douwe Bierma de aanval. Rondenlang reed hij voor de groep uit, maar hij werd uiteindelijk toch weer ingerekend. In de sprint van de sterke groep bleek Arjan Stroetinga, gegangmaakt door zijn ploeggenoten, de snelste. Op plaats twee finishte de snelle Sjoerd Huisman. Derde werd Alexis Contin. Bob de Vries behoudt de leiding in het klassement.

Tom Schuit de slimste

Tom SchuitDe wedstrijd in de Eerste Divisie was zoals gewoonlijk weer een wedstrijd waar veel gebeurde. Door hier en daar wat gaten in het ijs en het stroeve ijs waren er behoorlijk wat valpartijen. Zes mannen wisten in de wedstrijd een ronde voorsprong te nemen op het peloton. Jasper van Mierle, Remco Schouten, Henriek van Milligen, Japser Bovenhuis, Maarten Swings en Tom Schuit. Van Mierle wist nooit echt goed de aansluiting te maken met het peloton en kon geen rol spelen in de finale. De sterke Maarten Swings, broer van Bart die vorige week de wedstrijd won in de Top Divisie, ging de sprint vroeg aan en leek een gat te slaan met de concurrente. De sterke Tom Schuit bleek in de laatste meters toch net over wat eer adem te beschikken en won de wedstrijd. Maarten Swings werd wel tweede. Derde werd Jasper Bovenhuis. Thom van Beek won de sprint van het peloton en behoudt de leiding in het klassement. Zijn grootste concurrent in het klassement Evert Hoolwerf kwam kort voor het einde ten val en kon de aansluiting met het peloton niet meer maken.

Uitslagen