Sang-Hwa Lee wint na de vier omlopen in Calgary en Salt Lake City ook in Astana. In een scherpe tijd van 37,27 reed de Zuid-Koreaanse bovendien een nieuw baanrecord op de vijfhonderd meter.

Lee is nu al de schaatsster van het voorseizoen. Met vijf zeges in vijf wedstrijden en meerdere wereldrecords had het seizoen niet beter kunnen beginnen voor Lee. Van start tot finish rijdt Lee een sterke vijfhonderd meter, maar wat misschien wel het meest in het oog springt zijn haar starts en openingen. Ze lijkt elke vijfhonderd meter een pik start te hebben, maar komt er altijd mee weg. Met openingen laag in de tien seconden lijkt het een kwestie van tijd voordat ze eens onder die magische grens gaat van tien seconden duikt.

Met een tijd van 37,27 liet Lee de concurrentie in Astana weer ver achter zich. De Duitse Jenny Wolf wist nog het best in haar snelle spoor te blijven, maar met 37,70 is het gat toch aanzienlijk. De Japanse Nao Kodaira finishte met 37,72 als derde.

Oenema

Thijsje Oenema lijkt op de weg terug. Na toch wel teleurstellende races op de hooglandbanen van Calgary en Salt Lake City wist de rijdster uit de ploeg van Liga zich weer te nestelen in de top van het klassement. In een tijd van 37,92 werd Oenema zesde en reed bovendien een PR-laaglandbaan. “Ik zit in een stijgende lijn”, geeft Oenema aan. “Elke wedstrijd word ik sneller en dat is een fijn gevoel richting het OKT en de Olympische Spelen”.

Ook Laurine van Riessen reed een goede vijfhonderd meter. Van Riessen klokte een tijd van 38,01 en werd net achter Oenema derde. Mayon Kuipers (38,63) en Anice Das (38,70) werden respectievelijk zeventiende en achttiende.

Uitslag