De 1000 meter bij de dames is overtuigend gewonnen door Ireen Wüst, gevolgd door Marrit Leenstra en Lotte van Beek. Leenstra staat na dag 1 van de NK Sprint in Groningen aan de leiding in het klassement.
 
Wüst heeft de 1000 meter overtuigend gewonnen in een tijd van 1.17.58, waarmee ze de concurrentie ver achter zich liet en een nieuw baanrecord neerzette.
Oenema reed in haar race als eerste het kersverse baanrecord van Bruintjes uit de boeken met 1.19.07. Bruintjes reed vorige week tijdens een voorbereidingswedstrijd 1.19.13 waarmee zij het acht jaar oude baanrecord van Marianne Timmer uit de boeken reed.
In de rit van Wüst ging het echter pas echt hard en werd het baanrecord nog een stuk scherper gezet. Wüst maakt hiermee een behoorlijke sprong in het klassement en staat nu  derde.
 
Marrit Leenstra staat na twee goede races aan de leiding na dag een op de NK sprint, nipt voor Margot Boer die haar leidende positie kwijt raakt en Ireen Wüst die haar inhaalrace zag slagen.
Thijsje Oenema en Lauriene van Riessen maken met plaats vier en vijf na de eerste dag ook nog een goede kans op plaatsing voor de WK Sprint.
 
Uitslag