Sven Kramer en Ireen Wüst gaan na de eerste dag aan de leiding op het Wereld kampioenschap allround. Wüst wist de 3000 meter te winnen, Kramer deed hetzelfde op de 5000 meter.

De 500 meter ging zoals verwacht naar de Canadese Christine Nesbitt. In 38,60 was zij ruim zeventiende sneller dan Ireen Wüst, die tweede werd. Lotte van Beek completteerde het podium op de 500 meter.

De 3000 meter werd een prooi voor Ireen Wüst. In 4.05,41 was zij een kleine drie seconden sneller dan landgenote Diane Valkenburg. Derde op deze afstand werd thuisrijdster Ida Njåtun, daardoor klom zij in het klassement naar plaats vier. Wüst staat ruim voor op de concurrentie. Yekaterina Shikhova staat na twee constante races op plaats twee, Valkenburg bezet de derde plaats.

De Pool Zbigniew Brodka heeft de 500 meter bij de heren op zijn naam geschreven in 35,80, de enige 35’er die genoteerd werd. Tweede werd een sterke Håvard Bøkko, derde werd de Let Harald Silovs. De Belg Bart Swings reed naar een opvallende 36,73, een persoonlijk record van zeven tiende.

Sven Kramer herstelde zijn achterstand op de concurrentie op zijn geliefde 5000 meter. Met 6.13,42 was hij een kleine zes seconden sneller dan Ivan Skobrev. Vlak achter Skobrev eindigde Swings op plek drie. In het klassement gaat Kramer aan de leiding, hij mag morgen 0,48 verliezen op de Noor Bøkko. Derde staat de jonge Noor Sverre Lunde Pedersen, die een kleine voorsprong heeft op Skobrev en Swings.