Morgen start het langebaanseizoen dan echt. Na behoorlijk wat trainingswedstrijden gaat het in Thialf om de nationale titels en de beschikbare World Cup plaatsen.
 
Met een groot aantal topsprinters, nieuwe damesploegen, sterke marathonploegen en Kramer terug in de baan belooft het NK Afstanden zeer interessant te worden. De mannen van de lange adem bijten morgen het spits af om 16:00 met de vijf kilometer. Wat kan Sven Kramer bij zijn rentree en wat doen de marathonschaatsers? Zowel de dames als de heren rijden op vrijdag de eerste omloop van de 500 meter. Op zaterdag en zondag worden de overige afstanden verreden.
Natuurlijk gaat het dit weekend in Heerenveen om de nationale titels, maar wat voor veel schaatsers misschien nog wel belangrijker is, is plaatsing voor de World Cup wedstrijden. Op basis van vorig jaar beschikken enkele schaatsers over een beschermde status. Deze schaatsers moeten vormbehoud tonen door bij de eerste acht te finishen op de desbetreffende afstand. Op 18 november vindt de eerste World Cup wedstrijd plaats in Chelyabinsk. Een week later zijn de schaatsers te gast in Astana. Voor deze wedstrijden zijn voor de Nederlandse dames minimaal achttien startbewijzen te verdienen. Vier op de 500 meter, drie op de 1000 meter, twee op de 1500 meter, vier op de 3000 meter en vijf op de 5000 meter. Net als bij de dames zijn er voor de heren minimaal achttien tickets voor Chelyabinsk en Astana te verdienen. Voor de 500, 1500 en 5000 meter liggen er vier startbewijzen klaar. Voor de 1000 meter en de 10.000 meter zijn dat er drie. Programma Deelnemers