Sven Kramer hoeft de tien kilometer tijdens het WK Afstanden in maart nog niet helemaal uit zijn hoof te zetten. Via een eventueel EK of WK allround kan Kramer zich plaatsen voor de laatste World Cup wedstrijd.
 
Mocht een rijder, dus ook Sven Kramer, bij een EK of WK allround op de tien kilometer aantonen dat hij bij de beste drie rijders hoort mondiaal op de tien kilometer dan kan hij aangewezen worden voor de laatste World Cup wedstrijd over tien kilometer in Heerenveen. De beste drie rijders plaatsen zich hier voor het WK Afstanden.
Eerder leek er geen mogelijkheid meer voor Kramer om zich te plaatsen, want de selectiewedstrijd in december laat hij schieten. Deze wedstrijd zit te kort op het EK alround volgens Kramer.
Toch lijkt de nieuwe regel alleen maar problemen in het leven te roepen. Pure stayers, veelal de marathonrijders, zullen geen tien kilometer rijden op een EK of WK allround. Vergelijken kan de KNSB dus niet in die wedstrijden. Het antwoord op de vraag of iemand met een fantastische tien kilometer tijdens een EK allround bij de beste drie tien kilometer rijders behoort lijkt dan ook onmogelijk te beantwoorden. Daarbij komt nog dat Sven Kramer tijdens deze ritten al een geheel toernooi er op heeft zitten en dus vermoeid zal zijn.