De kans lijkt bijzonder groot dat Sven Kramer dit schaatsseizoen niet zal uitkomen op de tien kilometer tijdens de WK Afstanden. De Fries lijk geen mogelijkheid meer te zien om zich te plaatsen.
 
Afgelopen weekend werd een tien kilometer tijdens de Essent ISU World Cup in Heerenveen. Kramer werd verslagen en flink ook. Jorrit Bergsma, Bob de Jong en Bob de Vries bezetten de eerste drie plaatsen en zijn daarmee zeker van de volgende World Cup over tien kilometer begin maart.
 
Eind december zou Kramer zich nog wel kunnen plaatsen. Tijdens de Schaatsweek wordt er een tien kilometer verreden. Met deze tien kilometer zou Kramer zich kunnen plaatsen voor de volgende World Cup wedstrijd en dus ook voor het WK Afstanden. Kramer zelf geeft echter nu aan dat hij deze tien kilometer niet wil rijden. “Te dicht op het EK Allround”, aldus de Olympisch kampioen vijf kilometer. Een andere route is er echter niet en dus heeft Kramer naar alle waarschijnlijkheid geen kans meer op het WK Afstanden tien kilometer.