De strijd om het oranje leiderspak is bij de dames erg spannend. Janneke Ensing gaat na twee overwinningen aan de leiding, maar voelt de hete adem van Mariska Huisman in haar nek. Huisman staat op slechts 4,2 punten.

Ensing draaide geen vlekkeloze zomer door blessures en dacht zelfs even helemaal te stoppen met schaatsen. Bij Team Schaats Hart heeft ze de draad echter weer opgepakt en ze lijkt beter te rijden dan ooit te voren. Na twee mooie overwinningen en vele ereplaatsen gaat ze na acht wedstrijden aan de leiding. Een mooie prestatie voor Ensing, maar aanstaande zaterdag in Assen zou wel eens haar laatste wedstrijd van dit seizoen in het oranje leiderspak kunnen worden. Ensing: “ Volgende week vrijdag vertrek ik voor een week naar Zuid Spanje om met mijn wielerploeg te fietsen. Fietsen is voor mij minstens zo belangrijk als schaatsen en dus moet je keuzes maken. Ook al draag ik nu het leiderspak.”.

Met 207,2 punten gaat Ensing aan de leiding. Mariska Huisman staat daar met 203 punten niet ver achter en ook Foske Tamar van der Wal staat met 181 punten nog niet op grote achterstand. Ensing: “Het gaat heel goed en zaterdag zal ik mijn pak ook weer gewoon verdedigen. Ik vind het een mooi spelletje. Een wedstrijd missen in deze fase is natuurlijk verre van ideaal en normaal gesproken verlies ik daardoor mijn pak. Stel ik blijf na zaterdag nog aan de leiding dan zal Mariska mij in Alkmaar, de wedstrijd die ik mis, zeker passeren. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren, maar onder normale omstandigheden ben ik mijn pak kwijt als ik weer terug kom uit Spanje’.

Ensing toont zich echter strijdbaar. “Als ik terug kom uit Spanje zullen we zien hoe het ervoor staat. Het klassement is leuk, maar om dan meer voor de dagoverwinningen te rijden is natuurlijk ook een optie.”

Ensing met o.a. haar breuk met Liga leest u in de nieuwe editie van ProSkating