De Russische sprinter Artyom Kuznetsov heeft verrassend de vijfhonderd meter gewonnen tijdens de Essent ISU World Cup in Astana. De Rus liet zijn landgenoot Lobkov en Ronald Mulder achter zich. Sang-Hwa Lee boekte haar zesde zege van het seizoen bij de dames.

In een nieuw baanrecord heeft Artyom Kuznetsov de schaatswereld even wakkergeschut. Na de World Cup wedstrijden in Calgary en Salt Lak City was er veel commentaar op de Russische ploeg. Er werd slechts een podiumplaats behaald en met de Spelen in eigen land zou dat een slecht teken zijn. Nu, een week later is alles anders. Fatkulina doet het wederom goed bij de dames op de sprintnummers en Denis Yuskov won gisteren de 1500 meter. En ook nu op de vijfhonderd meter, niet meteen de afstand waarop je een Russische zege verwacht, slaat Rusland toe. Sterker nog, ook de nummer twee komt uit Rusland. In een tijd van 34,85 bleek Kuznetsov nipt sneller dan zijn landgenoot Lobkov (34,86). Ronald Mulder werd derde in een tijd van 34,87. Jan Smeekens, met een enorme missen op de kruising, werd vierde in een tijd van 34,97. Met zijn derde plaats verstevigde Mulder zijn leidende positie in het worldcupklassement.

Lee weer de beste

Bij de dames wist Sang-Hwa Lee voor de zesde keer op rij dit seizoen te winnen. De Zuid-Koreaanse wist in de laatste rit de tot dan toe snelste tijd van Jenny Wolf te verbeteren. Lee kwam tot een tijd 37,32 en was daarmee nipt langzamer dan haar race gisteren(37,27). Jenny Wolf lijkt elke wedstrijd beter te worden en kruipt steeds dichter naar de snelle tijden van Lee toe. Met een tijd van 37,66 gaf Wolf maar 0,34 toe op de snelle Lee. Eerder dit seizoen en ook gisteren was dat gat groter. De Russische Fatkulina werd derde in 37,81. Net als Wolf lijkt ook Thijsje Oenema steeds beter in vorm te raken. Met een tijd van 37,98 was Oenema weliswaar langzamer dan gisteren, maar haar vierde plaats zal haar tevreden stellen. Laurine van Riessen werd in een tijd van 38,42  negende. Anice Das en Mayon Kuipers werden respectievelijk zestiende en achttiende.

In de B-groep deed Annette Gerritsen goede zaken. Na haar diskwalificatie van gisteren won ze vandaag. Gerritsen won in een tijd van 38,89. Een toptijd is dat echter nog niet. Met deze tijd zou ze in de achterhoede zijn gefinisht in de B-groep.

Uitslag B-groep Dames Uitslag B-groep Heren Uitslag Dames Uitslag Heren