Vorig jaar verbond Kuindersma Verzekeringen zich aan Gewest Friesland. Voor een periode van vier jaar zijn beide partijen een sponsorovereenkomst aangegaan. Na een jaar als sponsor van het gewest kan de eerste balans opgemaakt worden.
 
“We zijn zeer tevreden. De organisatie staat, de prestaties zijn goed en de positieve uitstraling van het Gewest Friesland is ook goed voor ons bedrijf. Daarbij hebben zich inmiddels weer twee nieuwe sponsoren gemeld. Met Bio-Balance en De Salariskamer kan het gewest verder werken aan de toekomst”, aldus Kuindersma.
Als schaatsliefhebber en sponsor ziet Ynte Kuindersma de toekomst van het gewest loepzuiver voor zich. “Friesland is het beste gewest in Nederland en wij hebben veel goede talenten. Andere gewesten informeren bij onze rijders of ze wellicht de overstap willen maken. Dat is goed, want dan heb je blijkbaar meer talenten dan in andere gewesten.” Er zijn ook schaatsers die de omgekeerde weg bewandelen. Toprijders die in Friesland neerstrijken om zich aan te sluiten bij het gewest. Kuindersma: “Dat schaatsers buiten Friesland zich bij ons willen aansluiten is een compliment voor iedereen binnen het gewest. De faciliteiten die Friesland biedt zijn blijkbaar beter dan elders in Nederland. Aan de andere kant streef je er naar om talent zelf op te leiden. Je wilt tegen buitenstaanders zeggen: “Maar wat voor tijden rijd je dan? O, maar wij hebben schaatsers die een seconde harder rijden”. Het zou heel leuk zijn als je selectie uit Friezen bestaat, of in ieder geval uit schaatsers die al langere tijd in Friesland wonen”.
 
Kuindersma filosofeert ook graag over een Fries topteam. Een topteam in Friesland, opgeleid door het gewest. Een team dat zich kan meten met commerciële ploegen in Nederland. Een dergelijke droom zou wel eens dichterbij kunnen zijn dan in eerste instantie gedacht. Kuindersma: “Ik ben een schaatsliefhebber en zie de ontwikkelingen in de sport. Ploegen hebben moeite om een sterke sponsor te vinden en te behouden. Natuurlijk is het gewest primair gericht op de opleiding, maar wat als je talenten langer kunt behouden? Als gewest investeer je in de jeugd en dus in topschaatsers en het schaatsen in het algemeen. Voor de jeugd zou het een enorme stimulans kunnen zijn als er de kans is om door te stromen naar een topteam. Een topteam binnen Friesland. Je zou de stap naar de kleine commerciële ploegen minder groot moeten maken dan nu. Dat zal een schaatser gemakkelijker kunnen kiezen voor het eigen gewest. Natuurlijk zullen toptalenten als Sven Kramer op den duur vertrekken naar een grote commerciële ploeg, dat houd je toch niet tegen”. 
 
Kuindersma realiseert zich echter maar al te goed dat een dergelijk team met grote talenten uit eigen regio kostbaar is. Een nieuwe sponsor binnen het gewest is dan ook noodzakelijk voor een dergelijk initiatief. “Ik zie het gewest als een kerstboom”, legt Kuindersma uit. “De basis is breed en vertegenwoordigt de baanselectie. Hoe verder je richting de piek gaat kom je langs de Friese Selectie. Daarboven zou een topteam perfect passen. De talenten in Friesland kunnen zich langs de slinger naar boven werken.”
 
 
De laatste weken verschijnen er regelmatig artikelen in de krant over het Thialf IJsstadion. Het huidige Thialf zou aan vervanging toe zijn. Vooral de topschaatsers vrezen dat als Thialf niet snel innoveert de aansluiting met andere schaatslanden verloren zal gaan. Deze berichten heeft ook Kuindersma gelezen. “Ja, ik lees dat wel in de krant en heb er wel mijn bedenkingen over. Begrijp me niet verkeerd, als er intern uit de schaatswereld zoveel gesproken wordt over een nieuw Thialf dan moet daar erg serieus naar gekeken worden. Friesland is daarin echter vaak veel te bescheiden. Natuurlijk is een nieuw Thialf erg duur, maar het gaat niet om geld het gaat er om wat je wil. Je moet er met z’n allen voor gaan als je wat wil bereiken. Lukt het niet dan ga je over naar plan B. Wellicht een renovatie van het huidige stadion, of toch alles iets minder groot.  Wat heeft Friesland nu te bieden? Ja inderdaad, vrij weinig. Met een nog groter en beter Thialf heb je als provincie iets om trots op te zijn, kun je wat uitstralen, ben je uniek. Het nieuwe Thialf zou er eigenlijk binnen twee jaar al moeten staan”.