Sven Kramer heeft zijn favorietenrol op de Olympische vijf kilometer weten waar te maken. De Nederlander ging als eerste der favorieten de baan in en reed een tijd waar alle uitdagers zich op stuk beten. Blokhuijsen en Bergsma maakten het Nederlandse feestje compleet door tweede en derde te worden.

Kramer noteerde een tijd van 6.10,76 en bleef de concurrentie flink voor. De Fries noteerde een ontzettend vlakke rit en bleef lange tijd laag in de 29’ers. Jorrit Bergsma leek in de rit na Kramer zeer goed op weg. Hij dook zelfs even onder de tijd van Kramer, maar moest zijn snelle start toch bekopen in de laatste ronde. Bergsma finishte uiteindelijk als derde in een tijd van 6.16,66. In de voorlaatste rit reed Jan Blokhuijsen een mooie rit tegen Bart Swings. Bart Swings gaf ontzettend goed partij en zag Blokhuijsen pas in de slotfase van zich wegrijden. Blokhuijsen werd tweede in een tijd van 6.15,71. Bart Swings finishte als vierde in 6.17,79.

Voor het laatste blok reed Denis Yuskov naar de snelste tijd. De Rus begon, zoals werd verwacht, bijzonder hard aan zijn rit met viermaalmaal een 28’er. Yuskov moest zijn snelle start wel iets bekopen, maar reed wel harder dan zijn landgenoot Skobrev. Yuskov noteerde een tijd van 6.19,51. Skobrev kwam daar niet aan met een tijd van 6.19,83.

Uitslagen