Sven Kramer heeft op indrukwekkende wijze de vijf kilometer gewonnen tijdens de finale van de Essent ISU World Cup in Heerenveen. Ireen Wüst imponeerde wellicht nog meer en reed pardoes een baanrecord op de drie kilometer.

Het TVM-due Wüst en Kramer lijkt helemaal klaar voor het slotstuk van het seizoen. Over twee weken staan de wereldkampioenschappen in Sotsji op de schaatskalender en beide schaatsers zijn topfavoriet op meerdere afstanden. Op de vijf kilometer liet Sven kramer nog maar eens zien wie de baas is en in een tijd van 6.10,78 bleef hij niet ver van het baanrecord. Op de tweede plaats, op bijna vijf seconden, finishte Jorrit Bergsma. Bergsma won wel het klassement in de World Cup. Derde werd Bob de Jong. Deze drie heren zullen ook starten op de vijf kilometer tijdens het WK over twee weken.

Op de drie kilometer heerste wereldkampioene allround Ireen Wüst. Wüst reed zelfs met 3.58,68 een nieuw baanrecord. Het gat met nummer twee Diane Valkenburg was enorm. Valkenburg reed een tijd van 4.04,75 en bleef Linda de Vries nipt voor(4.04,87). Martina Sablikova zegevierde in het World Cup klassement, voor Claudia Pechstein en Diane Valkenburg.