Onder de prachtige ambiance van de ‘Coolste baan van Nederland’ vechten Mariska Huisman en Janneke Ensing morgenavond een spannende strijd uit. Het verschil tussen beide marathonschaatsers in het klassement is slechts 3,8 punten.

Mariska Huisman en Janneke Ensing wisselen elkaar dit seizoen bijna wekelijks af als leider in de KPN Marathon Cup. Het verschil tussen beide dames is minimaal, al het hele seizoen. Beide marathonschaatsers beschikken over een fantastisch eindschot en doen volop mee in de tussensprints. In Amsterdam gaat de definitieve beslissing vallen.

Na de voorlaatste marathonwedstrijd in Heerenveen gaat Huisman aan de leiding. Huisman nam in die wedstrijd het leiderspak over van Ensing Huisman heeft in totaal 378,1 punten tegenover 374,3 punten voor Ensing. Een minimaal verschil dat met een overwinning voor Ensing en met nummer twee Huisman al is weggepoetst. Niet alleen de eindsprint zal van groot belang worden, of beter gezegd de daguitslag, maar ook de tussensprints. In de tussensprints zijn steeds behoorlijk wat punten te behalen en kunnen wel eens van doorslaggevend belang worden. Ensing moet terrein goedmaken op Huisman, de rijdster uit de ploeg van Team Schaats Hart zal dus aanvallend moeten rijden om het gaatje te overbruggen.

Mocht het een strijd worden tussen de ploegen Beter Open Haard Hout en Team Schaats Hart dan lijkt Beter Open Haard Hout de bovenliggende partij te zijn. Huisman kan rekenen op een sterk collectief en zal ook van de satellietploeg Steigerplank.com de nodige steun mogen verwachten. Dat gebeurde al in Heerenveen toen de Italiaanse Lollobrigida kostbare punten afsnoepte van Ensing.

De strijd om plaats drie is beslist. Foske Tamar van der Wal uit de ploeg van Okkinga Communicatie kan niet meer tweede worden, maar ook niet meer vierde.

Bob de Vries nagenoeg zeker

Bij de heren lijkt het klassement beslist, al zijn er theoretisch nog wel veranderingen mogelijk. Bob de Vries gaat aan de leiding met 320,1 punten. Dat zijn er 31,8 meer dan de nummer twee Arjan Stroetinga. In een wedstrijd kan dat verschil worden overbrugt, maar de kans daarop lijkt nihil met beide mannen aan het vertrek. Frank Vreugdenhil staat op de derde plaats met 256,3 punten. Ook hij kan in theorie nog omhoog kijken, maar in praktijk is dat zeker niet realistisch.