De marathonschaatsers Robert Post (CRV-Interfarms) en Erik-Jan Kooiman (Schaatscentrum De Uithof) hebben zich dit seizoen al zes keer verbeterd. Veel vaker dan al hun collega’s. Dit blijkt uit de gegevens voor de Jan Maarten Heideman Prijs, die is bedoeld voor de marathonschaatser met de meeste progressie in een bepaald seizoen.

De aanvankelijk door valpartijen geplaagde Sjoerd den Hertog (Team Selecteq) staat aan de leiding in de strijd om de prijs, waarop met name nieuwelingen in de topdivisie kans maken. Hij verbeterde zich drie keer, maar kwam door één grotere sprong wel op 56 punten, één punt meer dan Post. Kooiman staat met 52 punten derde.

Naast Den Hertog hebben nog twee schaatsers zich drie keer verbeterd dit seizoen: Bart van der Vlugt (Team Haven Amsterdam; startte met 29e plaats, werd daarna 26e en 18e) en Sjaak Schipper (Radson-Elco-Jinstal; van 24 naar 20, daarna 16e  en 6e). Den Hertog kwam in de topdivisie binnen als 25e, klom naar plaats 20 en werd zaterdag in Assen 5e.  Drie schaatsers verbeterden zich twee keer: Erik Valent (Team Haven Amsterdam), Mats Stoltenborg (Team Angenent) en Sam Boon (Team Primagaz/Telstar Sport).

Interessant bij deze schaatsprijs is niet alleen te zien wie vooruitgang boeken en hoeveel, maar ook hoe groot de stappen zijn die worden gezet. De progressiereeksen van klasseringen van het toptrio voor de Jan Maarten Heideman Prijs luiden: Robert Post: 27, 25, 13, 12, 7 en 6; Erik-Jan Kooiman: 26, 22, 20, 18, 11 en 9; Sjoerd den Hertog: 25, 20 en 5.

Meer informatie over de prijs